Понякога се
оказва, че разполагате с всички необходими прибори за работата в кухнята
в кухненското чекмедже. За да не пълните шкафчетата с ненужни вещи,
които никога няма да използвате, трябва да знаете кои предмети можете да
употребявате многофункционално. Вижте необикновените употреби на
обичайните неща в кухнята.
Резачка за яйца за рязане на гъби
Нарежете гъбите на тънки резенчета с резачката за яйца само с едно движение. Така не само ще имате равно обособени парчета за салата и печене, но и няма да се налага да използвате и почиствате кухненската дъска за рязане.
Вилица за смачкване на чесън
За да пюрирате чесън без специална преса използвайте обикновена вилица. Поставете върху кухненска дъска обелените скилидки, поставете вилицата върху тях и натиснете силно. Друга техника е да поставите вилицата върху повърхността и да натъркате върху металните зъбци чесъна.
Алуминиево фолио за фуния
Не се занимавайте да вадите фунията и да тествате дали тя пасва на гърлото на бутилката, в която искате да налеете течност. Вместо това скъсайте парче алуминиево фолио за битова употреба, навийте го на фуния и напаснете спрямо размерите на гърлото. Не се налага да миете фунията, а можете да я изхвърлите след употреба.
Шейкър за разбъркване на яйца
За бъркани яйца и омлети използвайте шейкър за коктейли. Счупете яйцата вътре, затворете с капачката и разтръскайте силно, докато разбиете съдържанието. Можете да включите подправки, мазнина, мляко. Яйцата се разбъркват много добре, а си спестявате миенето на купа и прибор за бъркане.
Конец за зъби за рязане на торти
Блатът за торта можете да разрежете хоризонтално и вертикално с парче конец за зъби. Скъсайте конеца, увийте го около пръстите си и издърпайте в желаната посока. Уверете се, че използвате неароматизиран и промазан продукт. С парче конец за зъби можете да нарежете и всякакви меки продукти.
Лимон за почистване на повърхностите на рендето
Почистете металната повърхност на рендето след употреба с малко лимонов сок. Меките сирена и мазните продукти са по-трудни за премахване, затова минете върху повърхностите с парче лимон, срязан на две. Изплакнете добре под течаща вода и избършете.
Бутилка от кетчуп за палачинки
Измийте използваната бутилка от кетчуп за сутрешните палачинки. Напълнете бутилката със смес за палачинки, разтръскайте добре и изстискайте част от съдържанието в тиган. Така не само няма да се налага да миете купи и прибори, а освен това можете да дозирате сместа много по-точно. Ако се окаже, че тя е твърде гъста или течна, можете да поставите още продукти и да разтръскате.
Кутия за дискове за рецепти
За да гледате рецептите, докато вършите работата си в кухнята, поставете ги в кутия за дискове. Пуснете на принтер и изрежете рецептите, вмъкнете ги в прозрачната зона на кутийката и я отворете в обратна посока, за да стои изправена.
Резачка за яйца за рязане на моцарела
Резачката за яйца може да се използва и за нарязване на моцарела на парчета, които могат да се използват директно за пица. Равно нарязаните резенчета са готови за секунди и само с едно движение.
Две купички за белене на скилидки
Ако искате да обелите скилидки стар чесън можете да използвате две метални купички. Поставете ги в една от купичките, захлупете я с втората и разтръскайте добре. Повечето люспи ще се отделят от скилидките без особена трудност, така че можете да ги оберете и изхвърлите.
Портокалови корички за кафявата захар
Не изхвърляйте корите от портокалите, а ги използвайте в кухнята. Ако използвате кафява, вместо бяла захар, вероятно сте наясно, че нейният вкус е малко по-различен. За да омекотите вкуса на кафявата захар поставете в кутията няколко корички от портокал. Дръжте коричките вътре през цялото време, а ако тя е започнала да изглежда твърде суха, заменете я с нова.
Източник: realsimple.com
Резачка за яйца за рязане на гъби
Нарежете гъбите на тънки резенчета с резачката за яйца само с едно движение. Така не само ще имате равно обособени парчета за салата и печене, но и няма да се налага да използвате и почиствате кухненската дъска за рязане.
Вилица за смачкване на чесън
За да пюрирате чесън без специална преса използвайте обикновена вилица. Поставете върху кухненска дъска обелените скилидки, поставете вилицата върху тях и натиснете силно. Друга техника е да поставите вилицата върху повърхността и да натъркате върху металните зъбци чесъна.
Алуминиево фолио за фуния
Не се занимавайте да вадите фунията и да тествате дали тя пасва на гърлото на бутилката, в която искате да налеете течност. Вместо това скъсайте парче алуминиево фолио за битова употреба, навийте го на фуния и напаснете спрямо размерите на гърлото. Не се налага да миете фунията, а можете да я изхвърлите след употреба.
Шейкър за разбъркване на яйца
За бъркани яйца и омлети използвайте шейкър за коктейли. Счупете яйцата вътре, затворете с капачката и разтръскайте силно, докато разбиете съдържанието. Можете да включите подправки, мазнина, мляко. Яйцата се разбъркват много добре, а си спестявате миенето на купа и прибор за бъркане.
Конец за зъби за рязане на торти
Блатът за торта можете да разрежете хоризонтално и вертикално с парче конец за зъби. Скъсайте конеца, увийте го около пръстите си и издърпайте в желаната посока. Уверете се, че използвате неароматизиран и промазан продукт. С парче конец за зъби можете да нарежете и всякакви меки продукти.
Лимон за почистване на повърхностите на рендето
Почистете металната повърхност на рендето след употреба с малко лимонов сок. Меките сирена и мазните продукти са по-трудни за премахване, затова минете върху повърхностите с парче лимон, срязан на две. Изплакнете добре под течаща вода и избършете.
Бутилка от кетчуп за палачинки
Измийте използваната бутилка от кетчуп за сутрешните палачинки. Напълнете бутилката със смес за палачинки, разтръскайте добре и изстискайте част от съдържанието в тиган. Така не само няма да се налага да миете купи и прибори, а освен това можете да дозирате сместа много по-точно. Ако се окаже, че тя е твърде гъста или течна, можете да поставите още продукти и да разтръскате.
Кутия за дискове за рецепти
За да гледате рецептите, докато вършите работата си в кухнята, поставете ги в кутия за дискове. Пуснете на принтер и изрежете рецептите, вмъкнете ги в прозрачната зона на кутийката и я отворете в обратна посока, за да стои изправена.
Резачка за яйца за рязане на моцарела
Резачката за яйца може да се използва и за нарязване на моцарела на парчета, които могат да се използват директно за пица. Равно нарязаните резенчета са готови за секунди и само с едно движение.
Две купички за белене на скилидки
Ако искате да обелите скилидки стар чесън можете да използвате две метални купички. Поставете ги в една от купичките, захлупете я с втората и разтръскайте добре. Повечето люспи ще се отделят от скилидките без особена трудност, така че можете да ги оберете и изхвърлите.
Портокалови корички за кафявата захар
Не изхвърляйте корите от портокалите, а ги използвайте в кухнята. Ако използвате кафява, вместо бяла захар, вероятно сте наясно, че нейният вкус е малко по-различен. За да омекотите вкуса на кафявата захар поставете в кутията няколко корички от портокал. Дръжте коричките вътре през цялото време, а ако тя е започнала да изглежда твърде суха, заменете я с нова.
Източник: realsimple.com