четвъртък, 2 февруари 2012 г.

Стоянка Мутафова - една фурия на 90

Една от иконите на българския театър, голямата актриса Стоянка Мутафова днес, 2 февруари, навършва 90 години и на преклонна възраст тя не се отделя от сцената, а празнува на нея. Тази вечер от 19 ч. почитателите й ще я гледат в постановката "Госпожа Стихийно бедствие" в Сатиричен театър "Алеко Константинов".

Дори и на 90 тя влиза под кожата на най-фаталната, най-сексапилната и най-женствената дама, каквато е в мечтите на героинята си. Нейната 90-годишна Олга танцува степ, чарлстон, сиртаки, валс, командва цяла къща и най-вече дъщеря си Елза, останала стара мома заради нея.

След постановката Мутафова ще получи специалното отличие "Златен век" с огърлие от министъра на културата Вежди Рашидов, съобщиха от театъра.

С това изявите на актрисата на сцената на Сатиричния театър не свършват. В средата на януари бе обявено, че Мутафова е започнала репетиции на френската комедия "Столетие мое" от Мишел Лоранс. В пиесата тя играе ролята на Малу, която празнува стотния си рожден ден и по повода около нея се събира цялото и семейство.

Режисьор на постановката е Владимир Петков, а на сцената заедно с 90-годишната актриса излизат и Йорданка Стефанова, Росица Александрова и най-новото попълнения в екипа на театъра - Полин Лалова. Почтитатели на театъра могат да очакват "Столетие мое" на сцена в началото на април.

Рожденият ден на актрисата, наричана често покрай ролите си госпожа Стихийно бедствие и г-жа Министершата, ще бъде отблелязан и с филми с нейно участие в програмата на кино "Одеон" и Българската национална телевизия.

В "Одеон" от 17:30 ч. ще дават "Езоп" на Рангел Вълчанов, където Мутафова си партнира с Георги Калоянчев, Доротея Тончева, Джоко Росич и Константин Коцев. Малко по-късно, от 18:45 и от 21 ч., в две части по БНТ ще бъде излъчен филмът "120 мнути голям смях със Стоянка Мутафова", посветен на живота на актрисата, в който са включени кадри от Златния фонд на телевизията, откъси от телевизионни и театрални спектакли, филми и забавни програми.

Малко преди рождения й ден издателство "Слънце" публикува и нейната автобиографична книга, озаглавена "Една фурия на 90", със съавтор драматурга Юрий Дачев. Официалната премиера на книгата ще бъде на 8 февруари в столичната книжарница "Хеликон-България". В нея актрисата разкрива "гаменския" си нрав, както самата тя го определя в анонса на книгата.

Стоянка-Мария Константинова Мутафова се ражда в София на 2 февруари 1922 г. Завършила е класическа филология в Софийски университет, както и Държавната тетрална школа в столицата. Преди да стане част от основателите на Държавния сатиричен театър "Алеко Константинов" през 1956 г., в началото на кариерата си е актриса в екипа на Народния театър "Иван Вазов" в периода между 1949 и 1956 г.

Българската публика я обича най-вече заради ролите й на сцена в спектаклите "Госпожа Стихийно бедствие", "Магистратите също плачат", " Големанов", "Шедьовър" и "Космонавти". На големия и малкия екран зрителите я помнят от появите и във филмите "Специалист по всичко", "Бялата стая", "Кит", "Езоп", "Топло", като през последните години участва и в сериала "Столичани в повече".

http://www.dnevnik.bg