неделя, 15 април 2012 г.

Последната дума... Джеймс Камерън

"Част от притчата за титаник е свързана с нашата арогантност, високомерие и чувството за непоклатимост. Но къде сме го чували преди....?! Това беше тази голяма машина, тази човешка система, която се блъскаше напред с толкова голяма инерция, че не би могла да завие или да спре на време, за да избегне катастрофа, а това е, което имаме сега. Човешката система на борда на "Титаник", е един микро космос, за света. Има различни класи, има първа класа, втора класа, трета класа, в нашият свят има развити нации, развиващи се нации, има милиони гладуващи, които ще бъдат най-силно засегнати от сблъсъкът с климатичните промени, който се очертават да бъдат следващият айсберг. Виждаме, че този айсберг е точно пред нас, но не можем да завием, не можем да завием заради инерцията на системата - политическа и икономическа. Има твърде много хора, които правят пари от тази система, от начина, по който работи сега. Тези хора са хванали лостовете на властта и не са готови да ги пуснат... Докато не го направят, няма да можем да завием и да избегнем айсберга, а когато го ударим богатите пак ще имат достъп до храна, до плодородна земя, до вода и всичко останало... удара ще понесат бедните, третата класа, както това се случи в "Титаник". Затова мисля, че тази история ще очарова винаги хората, защото е отражение на нашия свят и целият му социален спектър, но когато дойде моментът на истината и нашия живот наистина бъде изложен на риск, ние не знаем какво бихме направили и това е последната ми дума."
Джеймс Камерън

ТИТАНИК: ЗАКЛЮЧИТЕЛНИ ДУМИ С ДЖЕЙМС КАМЕРЪН

Втора част:

Титаник в музиката и киното

Историята на Титаник, беляза 20 век. Трегидията на 2215-те пътника на лайнера промени света. Темата Титаник се превърна в вдъхновение на редица успешни и не до там успешни продукции и проекти.

Безспорно обаче екранизацията на Титаник от 1997 година на режисьора Джеймс Камерън, с Леонардо Ди Каприо и Кейт Уинслет в главните роли е най-доброто, което светът някога е виждал!
Филмът е рекордьор по приходи, над 1,854 млрд.щ. долара. Филмът е рекордьор и по спечелени награди "Оскар"-11, включително за режисура и най-добър филм. Саундтракът към него е на Селин Дион - My Heart Will Go On, или в превод "Сърцето ми ще продължи".



Историята... ТИТАНИК

 ДНЕС НА 15.04.2012г. СЕ НАВЪРШВАТ 100 ГОДИНИ ОТ ПОТЪВАНЕТО НА ТИТАНИК

РМС Титаник е британски лайнер от клас "Олимпик", известен със сблъсъка си с айсберг и трагичното си потъване на 15 април 1912 г.

Построен в корабостроителницата Harland and Wolff в Белфаст, "Титаник" бил най-големия пътнически параход в света по онова време. По време на първото си плаване (от Саутхемптън, Англия; до Шербур, Франция; Куинстаун, Ирландия; и Ню Йорк), той се сблъсква с айсберг в 23:40, неделя вечерта на 14 април 1912, и потъва два часа и четиридесет минути по-късно в 2:20 понеделник сутринта на 15 април 1912 след като се разцепва на две части.

Само за 3 часа се случва трагичната история на най-модерния пътнически кораб за своето време, обявен предварително за "непотопим", който потъва в Атлантика на 15 април 1912 година. За няколко часа загиват около 1500 души пътници и екипаж. Не е установен точният брой на българите. По данни на "Лойд" загиналите българи са 38. Предполага се, че около 15 българи са оцелели, но повечето остават завинаги в Америка.

Хронология на събитията от Титаник

10 април 1912 

  • 12:00 - "Титаник" напуска пристанището в Саутхемптън
  • 19:00 - "Титаник" акостира в Шербур (Франция)
  • 21:00 - "Титаник" се отправя към Ирландия

11 април 1912 

  • 12:30 - "Титаник" акостира в Ирландия
  • 13:30 - "Титаник" напуска Ирландското пристанище

14 април 1912

  • 09:00 - първо съобщение за айсберги - 42°с.ш. и 49-51 з.д.
  • 13:42 - второ предупреждение - 41°51′с.ш. и 49°52′з.д.
  • 13:45 - трето предупреждение - 41°27′с.ш. и 50°8′з.д.
  • 19:30 - четвърто предупреждение - 42°3′с.ш. и 49°9′з.д.
  • 21:40 - пето предупреждение - 42-41°25′с.ш и 49-50°30′з.д.
  • 23:00 - шесто предупреждение от "Калифорниън"
  • 23:40 - "Титаник" се сблъсква с айсберг - 41°.6′с.ш и 50°14′з.д.

15 април 1912 

  • 00:13 - първи подаден сигнал за помощ.
  • 00:55 - пускат втората спасителна лодка и първата сигнална ракета
  • 01:40 - изстреляна последната сигнална ракета
  • 01:55 - спусната последната 20-та спасителна лодка
  • 02:10 - изпратен последен сигнал за помощ
  • 02:17 - изгасва електричеството
  • 02:18 - "Титаник" се разцепва на две части
  • 02:20 - "Титаник" потъва
  • 03:30 - пристига "Карпатия"
  • 04:10 - започва качването на хората от лодките
  • 08:50 - "Карпатия" взема курс обратно за Ню Йорк
Разследване

Всички са уверени, че корабът, намиращ се в близост до "Титаник" по време на инцидента, че е бил командван от капитан Стенли Лорд. Той не може да се оправдае нито пред сенатската комисия в Ню Йорк, нито пред следствието. Не е взето предвид, че не е видял никакви ракети, понеже се намирал на 20 мили от мястото на катастрофата и че радистът му не е чул никакви сигнали за бедствие. Капитан Лорд доживява с този позор до 1962 година. Вече на смъртно легло, той повиква нотариус и за последен път заявява, че е невинен. Три месеца след смъртта на Стенли Лорд норвежкото радио и телевизия съобщават за сензационната изповед на капитан Хендрик Нес, починал на 85 години. Към тази изповед го принуждава негов племенник, попаднал на дневника му от 1912 година, когато е бил капитан на промишления кораб "Самсун". Това е корабът, наблюдаван на 4-5 мили и който след първите ракети, загасил светлините си и изчезнал. Причината е, че "Самсун" ловувал контрабандно тюлени край Нюфаундленд и имал в трюмовете си няколко стотин убити животни. Ракетите на "Титаник" капитанът помислил за сигнали на патрулиращ кораб на бреговата охрана на САЩ. "Самсун" бил голям съд, но нямал радиостанция. Чак когато доплавали до Исландия, научили за корабокрушението на "Титаник". Капитан Нес събрал екипажа и му обяснил какво е станало. От никого не е искал клетва, те просто си мълчали...

Десетилетия наред всички смятаха, че айсбергът като нож е разрязъл обшивката на "Титаник". Приемаше се, че пробойната е дълга 90 метра и широка 2 метра. Но тази пробойна са видели само двама души на Титаник: Едуард Смит и конструкторът Томас Андрюс. И двамата загиват на кораба ...

Оцеляват почти всички, пътуващи в първа класа. В катастрофата загиват около 1500 души, от които поне 41 са българи. Оцеляват около 700, прибрани от кораба „Карпатия“.

Изследване и откриване

През лятото на 1985 година проф. Робърт Балард от Удсхолския океаногеографски институт с екип от двама души достига останките от "Титаник" на дълбочина 3795 м. За целта те използват миниподводницата "Алвин" и фоторобота "Джейсън Джуниър", привързан към "Алвин". Оглеждат всичко, което ги интересува, правят множество снимки и видеозаписи. Въпреки, че оглеждат старателно десния борд на кораба, те не откриват никаква пробойна, а само подбитости по обшивката и пропуквания в местата на нитовите заклепки. Изводът е прост: бордът на кораба не е бил разрязан, той просто не е издържал и се е разпорил по нитовете в мястото на удара от налягането при срещата с айсберга. В края на 2005 г. група изследователи след множество задълбочени проучвания и опити стигат до заключението, че нитовете, използвани при строителството на "Титаник", са били много некачествени. Качествен нит без проблеми би издържал на натиск над 1000 KN, но са направени икономии за сметка на качеството на стоманата. Така тя не е могла да издържи повече от 350 KN.