вторник, 14 февруари 2012 г.

Ricky Martin - The Best Thing About Me Is You

Миленита - Черни котараци

Мадлен Алгафари - Всички можем да летим.wmv

Lucky Man Project - Pumpin' (Official Video)

Мастило - В ръцете ти е най-добре - Official Video

Miro - Power / Full HD / Official Video 2010

Miro, Krisko i Nevena 2011- Slagam krai (OFFICIAL VIDEO) Миро - Слагам край

Дивна, Миро и Криско - И ти не можеш да ме спреш (Official Video)

Миро - Някога Преди

Миро- август е септември

Miro - Ubivame S Lubov

Миро - Ангел си ти

Миро Губя контрол, когато...

Grafa 2011 - Nikoi (OFFICIAL VIDEO) Графа - Никой

Карла Рахал feat. Руши Виденлиев - Лъжи ме

Поредица "10-те изгубени световни богатства"

Във втората част на новата поредица ще ти покажа две много интересни технически открития от миналото, пряко свързани с технологичния напредък на човечеството.

8. Механизмът от Антикитера

Един от най-загадъчните артефакти, познати на човечеството е „Механизмът от Антикитера”- бронзова машина, открита от водолази край бреговете на гръцкия остров Антикитера в началото на 20 век. Механизмът се състои от серия от повече от 30 зъбни колела, колянови лостове и компаси, които при определено настройване очертават астрономическите позиции на Слънцето, Луната и други планети. Устройството е открито сред останки от корабокрушение, което датира от 1-ви или 2-ри век пр. Хр., според учените. Истинската цел на механизма все още не е напълно известна и мистерията зад неговото изграждане и използване продължава да озадачава учените и до ден днешен. Единствената хипотеза, до която достигат изследователите е, че този механизъм е вид примитивен часовник, който би могъл да изчислява лунните фази и слънчеви години. Което пък довежда до мисълта, че това може би е най-ранния пример за аналогов компютър.

Как е изгубен?

Прецизността и съвършенството използвани в проектирането на механизма предполагат, че той едва ли е бил единственото устройство от този вид, като много учени дори смятат, че употребата му по света най-вероятно е била широко разпространена. Все пак наличието на други устройства като механизма на Антикитера не се появяват в историческите записи до 14 век, което означава, че технологията е била изгубена в продължение на 1400 години. Защо и как вероятно ще остане загадка особено при положение, че механизмът все още е единственото древно откритие по рода си.

7. Telharmonium

Често разпознаван като първия в света електронен музикален инструмент, Telharmonium-а е голям орган или устройство, което използва звукови генератори за творчески синтетични музикални ноти, които след това се предават към серия от високоговорители. Telharmonium е разработен от изобретателя Тадеус Кейхил през 1897г. и се определя като един от най-големите музикални инструменти, създавани някога. В последствие Кейхил решава да конструира три различни версии на машината, като за една от тях се казва, че тежи приблизително 200 тона и заема място, достатъчно да запълни цяла стая. Настройката на инструмента се състои от множество клавиши и педали, които изпълнителят може да използва, за да възпроизвежда звуците на други инструменти, в частност духови като флейти, фаготи и кларинети. Първите публични изложби, на които бива показан Telharmonium-а преминават при небивал успех. Хората прииждали на тълпи за да чуят първобитния синтезатор, възпроизвеждащ невъобразимо чист и ясен звук, който приличал на синусова вълна.

Как е изгубен?

След първоначалните си успехи, Кейхил започнал да прави големи планове за Telharmonium-а. Благодарение на способността си да предава сигнали по телефонни жици, той си представил как машината може да излъчва музика от разстояние, която да бъде звуков фон в ресторанти, хотели и частни домове. За съжаление обаче се оказало, че устройството прекалено е изпреварило времето си. Голямата консумация на електричество особено в момент когато електропреносната мрежа не е била толкова усъвършенствана заедно с непосилната тогава цена от 200 хил. долара се оказват две от пречките, които спират реализирането на последващите планове за инструмента. След известно време интересът на обществеността към машината и различните й версии затихнал и в крайна сметка всичко било бракувано. Днес няма нищо останало от първоначалните три Telharmonium-а, дори и звукозаписи.

http://www.manager.bg

Очаквайте продължение!!!

Йерархията или какво виждаш, когато погледнеш...