четвъртък, 29 декември 2011 г.

Светът през 2011г. част1

Година, изпълнена с драматични събития - така ще бъде запомнена 2011 г. по цял свят. Това бе годината, в която природата подложи на сериозни изпитания човечество. В допълнение се оказа, че ще трябва да свикваме с кризата, която вместо да си отиде, се задълбочи. През 2011 светът беше разтърсен и от най-голямата вълна протести от десетилетия насам. Нека проследим заедно кои бяха най-открояващите се моменти от изминалите 12 месеца.

01.2011

24 януари

Камикадзе се взриви на летище "Домодедово" - над 30 убити и стотици ранени. За съжаление, това бе една от най-четените и гледани новини на 24 януари 2011 г. Годината започна с чудовищен атентат на най-голямото международно летище в Москва. 36 души загинаха, а стотици бяха ранени. Две седмици след кървавата атака лидерът на кавказките ислямистки бунтовници Доку Умаров публикува в интернет видеозапис, в който на практика пое отговорността за трагедията. В него Умаров, самопровъзгласил за емир на т. нар. Кавказки емират, обяви, че атаките са в отговор на руската политика на насилие в Северен Кавказ. Този случай в същото време се превърна и в солидно доказателство, че социалните мрежи се превръщат в мощни медийни канали. Светът разбра за трагедията на руското летище първо от любителски кадри в YouTube и Twitter, качени от очевидци.

17 януари

Започна дългото сбогуване на Стив Джобс. Изпълнителният директор на Apple Стив Джобс излезе в болнични и се оттегли от управлението на компанията за неопределено време, „за да се съсредоточи върху здравето си". Това съобщи самият той в имейл до служителите си в средата на януари. Постът му бе зает от оперативния мениджър Тим Кук.

В същия ден, 17 януари

Емирът на Кувейт раздаде $4 млрд. на гражданите си. Емирът на Кувейт Шейх Сабах ал-Ахмад ал-Сабах раздаде на гражданите на емирството си 4 млрд. долара и безплатна храна за 14 месеца по повод предстоящите национални празници. Всеки от 1,12 -те милиона граждани на Кувейт получи по 3572 долара в брой и безплатни основни хранителни продукти до 31 март 2012 г. Този акт на щедрост предшества Арабската революция, която избухна с пълна сила през февруари.

02.2011

февруари

Арабската революция пламна. Февруари премина под знака на протести, обхванали целия арабски свят. Започнало като отделни демонстрации недоволството в Тунис, което обхвана редица други страни, свали правителството и даде мощен заряд и на останалите арабски нации, които последваха този пример. В началото на февруари в столицата на Йемен избухнаха сблъсъци между привърженици и противници на президента Али Абдулах Салех. Хиляди жители на Йордания излязоха на мирни демонстрации. Последва Судан, Сирия, Египет и Либия, целия арабски свят.

21 февруари

Стрелба и евакуация на миланското летище "Малпенса". Терминал 1 на най-голямото миланско летище „Малпенса“ беше евакуиран след като мъж се вряза с колата си във витрини на аерогарата. Охраната реагира светкавично, като простреля нападателя, който се опитал да нападне с нож полицейски служител. Тунизиецът, разбил автомобила си в терминала бил в него със съпругата с трите си деца.

25 февруари

Dior уволни Джон Галиано заради непристойно поведение в Париж. Един от съвременните модни диктатори Джон Галиано беше светкавично уволнен от поста си на главен дизайнер на модна къща Dior заради скандално поведение в Париж, последвано от арест за няколко часа. Инцидентът станал в заведение на парижкия квартал Льо Маре, известен като център на еврейската общност във френската столица. Според различни източници Галиано се нахвърлил с антисемитски ругатни върху двойка, седяща на терасата на кафене.

03.2011

11 март

Най-чудовищният трус от столетие насам разтърси Япония. Хиляди загинаха при най-мощното земетресение в Япония през последните 140 години, когато трус със сила от 8,9 по скалата на Рихтер разтърси страната. Земетръсът вдигна чудовищно, 10-метрово цунами, което заля североизточната част на Япония и погуби още човешки живота. Бедствието предизвика и най-тежката радиоактивна криза от 25 години насам. Ядрената електроцентрала „Фукушима“ излезе извън строя, което доведе до обявяване на опасност от радиация от предпоследна степен.

20 март

Военните сили на три държави атакуваха Либия. Военни нападения от три държави разтърсиха Либия в нощта на 20 март. Великобритания, САЩ и Франция нападнаха силите на либийския лидер Муамар Кадафи. 110 британски и американски ракети „Томахоук” бяха изстреляни срещу 20 военни цели в Либия. Френските самолети атакуваха либийските сили около размирния град Бенгази. Първият военен удар срещу Либия беше нанесен от френски разузнавателни изтребители.

23 март

Почина Елизабет Тейлър. На 79 години почина една от легендите на Холивуд Елизабет Тейлър. Тя беше приета в болница в Лос Анджелис за лечение на симптоми на сърдечна недостатъчност, но за съжаление не успя да се пребори за живота си. Елизабет Роузмънд Тейлър се нарежда на 7. място сред 100-те най-добри актриси за всички времена. Има два Оскара за най-добра женска роля и е първата актриса, чиито хонорари се изчисляват на милиони долари.

Източник: Интернет