петък, 16 март 2012 г.

10-те най-значими картини за всички времена - 2 част

втората част от селекцията на 10-те най-значими картини в историята на изкуството, съставена от авторите в сайта с класации toptenz.net

5. „Герника“

Категория: Най-странна

Автор: Пабло Пикасо

Неоспорим факт е, че „Герника“ определно е едно от най-капсулираните произведения на художника, но това, което наистина я отличава от останалите е нейното послание. Колкото и да се взирате в нея, едва ли ще го разберете, но със сигурност ще се почувствате неудобно. Изкривени лица, мрачни цветове - всичко това е някак изнервящо, не мислите ли? И няма как да не е, защото платното олицетворява ужаса на войната. Освен, че обобщава странния стил на Пикасо по перфектен начин, „Герника“ също така предава и неговото антивоенно послание, както никоя друга картина не може да го стори.

4. „Американска готика“

Категория: Най-пародийна

Автор: Грант Ууд

„Американска готика“ е перфектния пример за творба, която да се появи на точното място в точното време. При първият си показ в публичното пространство картината била приета напълно нормално. Вестници и списания я отпечатвали надлъж и нашир, докато тя си стояла кротко в Института по изкуство в Чикаго. С настъпването на Голямата депресия обаче тя се превърнала в нещо повече за хората, в символ на непоколебимия дух на американските пуритани и техния начин на живот. И така до ден днешен „Американска готика“ си остава една от най-пародираните творби в САЩ.

3. „Сатурн изяжда един от синовете си“

Категория: Най-ужасяваща

Автор: Франсиско Гоя

През 1819 г. Гоя прекратява официалната си кариера. Заселва се в къща в околностите на Мадрид, която става известна под името „Къщата на глухия“. Стените на този дом, художникът украсява с мрачни картини, породени от собствените му кошмари. „Сатурн изяжда един от синовете си“ е една от творбите част от цикъла „Черните картини“. Тя изобразява римският бог Сатурн, който поглъща децата си, защото му е предсказано, че едно от тях ще го предаде. Колкото и стряскащо да ви звучи, Гоя рисува тази и още няколко картини от цикъла направо на стените в кухнята си, откъдето по-късно биват свалени и изложени в музея „Прадо“.

2. „Раждането на Венера“

Категория: Най-еротична

Автор: Сандро Ботичели

Както и повечето художници от Ренесанса Сандро Ботичели е представител на Флорентинската школа. Повлиян от митологията, която е много популярна по онова време, той пресъздава на платно и мита за „Раждането на Венера“, която остава и до ден днешен една от най-добрите му творби. Родената от морската пяна Венера е стъпила върху голяма раковина и двамата богове на вятъра я тласкат към брега с дъха си, където я очаква нимфа, за да я загърне с разкошно наметало. Леко еротичната композиция превръща картината в една от най- популярните творби, а желаещите да я видят могат да я открият в галерия „Уфици“, във Флоренция.

1. „Супените кутии Кембъл“

Категория: Без жанр

Автор: Анди Уорхол

Анди Уорхол е типичният пример за художник без дефиниран жанр в изкуството. Макар концепциите на повечето му картини да изглеждат прости, като послания всяка една от тях е неповторима. „Супените кутии Кембъл“ са един наистина чудесен пример за модерно изкуство, повлияно, разбира се от ранните години на Уорхол като графичен дизайнер на търговски марки. Както може би си проличава художникът съвсем умишлено рисува тази картина като модернистична пародия на фруктиера с плодове. За привържаниците на естетиката Уорхол може би въобще не представлява интерес, но все пак има доста хора, които продължават да ценят творбите му.

10-те най-значими картини за всички времена

Добре известно е, че колкото и гениална да е една творба, нейното възприятие и оценка е субективно - някои я възхваляват, други я отричат тотално. Това е природата на изкуството. Освен това, в много от случаите, когато става въпрос най-вече за художествени произведения, славата на популярните картини не винаги е признак на изключителен замисъл, талант или невероятни усилия.

Въпреки всички тези условности, авторите в сайта с класации toptenz.net съставиха селекция на 10-те най-значими картини в историята на изкуството, поставяйки всяка от тях в определена категория. Ето какво включва изборът им:

10. „№ 5,1948”

Категория: Най-скъпо платената картина!

Автор: Джаксън Полък

Абстрактният, почти бурен експресионистичен стил на Полък почти винаги предизвиква масова оценка, че става въпрос за елементарен опит за създаване на изкуство. Има обаче и ценители, които искрено се възхищават на работата му и са готови да платят изключително много пари за творбите му. Ако трябва да сме точни най-високата сума, платена за картина на Полък е 156.8 млн. долара от анонимен купувач именно за „№ 5,1948”, което я превръща и в най-скъпата картина в света.

9. „Сватбата на семейство Арнолфини”

Категория: Най-загадъчна!

Автор: Ян ван Ейк

Тази маслена живопис от 1434 г. изобразява италианския търговец Джовани Арнолфини и съпругата му. Без да се вгледате внимателно, лесно може да отхвърлите този портрет просто като поредната бройка старо изкуство с участието на мъртви богати хора. Ако се вгледате по-обстойно обаче, ще видите едно малко кръгло огледало, на което се виждат още двама участници в композицията на картината. Смята се, че единия от персонажите отразяващ се в огледалната повърхност е самият ван Ейк. За другия образ не е известно нищо за съжаление. Учените обаче предполагат, че художникът е използвал увеличителното стъкло, за да нарисува фините детайли на тази напълно ненужна част от пейзажа и по този начин да създаде един от първите образи на великденско яйце в историята на изкуството.

8. „Черния квадрат”

Категория: С най-прост сюжет!

Автор: Казимир Малевич

Роденият в Украйна Малевич се счита за създател на супрематизма, което за всеобща изненада се оказва реална форма на изкуство през 20-те години на 20 век. Основите на този нов жанр в изобразителното изкуство се свеждат до прости геометрични форми, като „Черният квадрат” е най-показателния пример за това.

Очевидно, картината изглежда просто като черен квадрат, но нека това впечатление не ви заблуждава. Почти всяко едно платно на Малевич се оценява на поне 1 млн. долара ако не и повече.

7. „Композиция 8”

Категория: Най-артистична!

Автор: Василий Кандински

Кандински прекарва целият си живот в стремеж да намери перфектната комбинация от форми и цветове, за да покаже на хората как самият той вижда и преживява света. Не е изключено, гледайки „Композиция 8” да си помислите, че авторът е потенциален шизофреник. Съвременните изследователи обаче смятат, че Кандински наистина е страдал от синестезия - състояние на микс от идейни представи на възприятията. Човек с такова психично разстройство е способен да "чува" цветовете и да "вижда" музиката, например. Ако случаят с художника наистина е верен спокойно можем да твърдим, че той е един малцината щастливци, живели в една цветна и мелодична вселена, за която ние простосмъртните можем само да мечтаем.

6. „3-ти Май 1808г.”

Категория: Най-смела!

Автор: Франсиско Гоя

Наблюдавайки картината, спокойно можем да кажем, че излъчването й е доста обезпокоително. Сюжетът показва как отряд войници от армията на Наполеон убива невинни испанци, участвали в съпротивата срещу самия него. Чувствата изливащи се от картината не са героични, не са и вдъхновяващи. Преобладава усещането за страх.

Любопитен факт е, че преди 1814 г., когато е нарисувана картината, нито един художник не е имал смелостта да изобрази такъв сюжет. Всички картини за войната са били възхвала на славата и честта. Гоя слага край на тази традиция като придава напълно нов характер и вид на военната живопис.