сряда, 22 февруари 2012 г.

Българският дизайн на светло

Десет български дизайнери представят свои осветителни тела и мебели в изложба под наслов "На светло". Проявата е част от програмата на Биеналето на българския дизайн и е представена в изложбения център на Рока България, Експо Баня София.

„Макар бианалето да минава под мотото „Дизайн или криза", виждаме, че и с по-малко участници, тазгодишното издание представя доста сериозни неща.", коментира за citybuildhome.bg организаторът на събитието Ивайло Панайотов. „Някои от участниците тук бяха представени на Vienna Design Week, така че нивото е много високо и сме окуражени, че младите хора се изявяват по този начин", каза още той.

Българският дизайн на светло
(Ивайло Панайотов приветства гостите с "Добре дошли")

Някои от представените дизайнери са добре познати на широката публика. За други, тепърва ще се говори. Един такъв млад автор е Яна Танковска, която показва свои лампи, изработени от хартия. Най-любопитното в работата по двата експоната е това, че огромната лампа от хартия е много по-лека от по-малките. Авторката обяснява това с използването на различни видове конструкции за направата на осветителните тела.

Българският дизайн на светло

Българският дизайн на светло
(Лампите на Яна Танковска)

Лампи-свещи, които на практика са вечни пък представя младият автор Христо Колев. Химик по образование и артист по душа, той поставя малка халогенна лампа в най-обикновена крушка. Тъй като коефициентът на полезно действие е по-малък, голяма част от енергията се трансформира не в светлина, а в топлина. Използвайки топлината, Христо разтапя парафин и стеарин /вещество, от което се правят скъпите свещи/.

Българският дизайн на светло
(Лампите-свещи на Христо Колев)

Eфектът е мека светлина, приятна топлина при допир и интересен дизайн, съчетаващ течност и електричество в едно. „Тази комбинация плаши хората, но когато всичко е направено с мисъл се получава ето този добър резултат" , казва Христо. Интересен е ефектът, когато лапите се изключат и веществата, поставени в балона-крушка изстинат и се втвърдят, обясни още авторът.
Мечтата му е да направи осветително тяло изцяло от светещи компоненти, споделя той. Засега почти успява с модел от вплетени едно в друго осветителни тела, превърнати в права лампа.

Българският дизайн на светло
("Почти сбъдната мечта")

Порцеланови лампи показва Рада Дичева от tochka&tochka Studio. „Порцеланът и фините керамични материали в последните години съвсем изчезнаха като потребност в България", сподели дизайнерката. Според нея материалът дава невероятни възможности не само за направата на съдове, но и всякакви красиви детайли от интериора. „За съжаление, не остана дори една фабрика, която да произвежда порцелан или фина керамика. А, да говорим за качествен дизайн без фабрики, които да произвеждат материали и продуктите на дизайнерите е смешно", коментира тя. Всичко се крепи на ентусиазма на авторите, смята още тя. „Живеем сега и не можем да отлагаме проектите си. Всички тук сме хора, които правят това, в което са влюбени и са готови да платят всяка цена за любовта си.", допълни Рада.

Българският дизайн на светло
(Моделите на Рада Дичева)

Модулни лампи от шперплат представя Петър Захаринов. „Моделите са решени така, че да се сглобяват лесно, просто ти трябва крушка и фасунга и малко сръчност". „Аз не правя модели за сноби и всеки може да си позволи лампите ми", обясни своята философия авторът.

Българският дизайн на светло
(Антиснобската лампа на Петър Захаринов)

Сглобяеми артикули излага и Константин Ачков, който също използва дърво и шперплат за произведенията си и умело намира пресечната точка между скулптурата, и мебелния дизайн.

Българският дизайн на светло

Българският дизайн на светло
(Константин Ачков и част от неговите произведения)

Изложбата ще продължи до 27-ми октомври, а посетителите имат възможност да видят произведения още на Деница Бояджиева, Димитър Петров, Красен Троански, Миглена Радкова и Студио Funkt.

Българският дизайн на светло
(Осветителни тела, дело на Димитър Петров)

Българският дизайн на светло
(Модел на Деница Бояджиева)

Българският дизайн на светло
(Студио Funkt )

Виляна Павлова
Снимки: citybuildhome.bg