сряда, 15 февруари 2012 г.

Поредица "10-те изгубени световни богатства"

В днешната част на поредицата ще ти представя по един представител на знанието и силата в древността. Две богатства, на които светът вече няма възможност да се радва.

6. Александрийската библиотека

Библиотеката е основана в древния египетски град Александрия около 300 години пр.н.е. най-вероятно по време на царуването на Птолемей Сотер. С това се отбелязва първия сериозен опит да се събере цялата известна информация за външния свят на едно място. Размерът на цялата съвкупност от писания не е известен, макар че някои специалисти твърдят, че е около 1 млн. свитъци. Тази безценна сбирка привляка някои от най-големите умове на своето време, като Зенодот Ефески и Аристофан, които прекарвали значително време в научна работа във величественото здание. С времето библиотеката станала толкова важна за хората от Александрия, че дори се появила легенда, според която всеки посетител на града трябва да предостави книгите, с които пътува, за да могат да им се направят копия, които да останат за съхранение в библиотеката.

Как е била изгубена?

Библиотеката и цялото й съдържание били опожарени някъде около първи или втори век след Христа. Учените все още не са сигурни как е започнал пожара, но има няколко конкуриращи се версии. Първата е, че Юлий Цезар случайно изгорил библиотеката, когато в опита си да блокира вражеска флота, нарочно подпалил собствените си кораби. Само че огнената стихия излязла от контрол и достигнала и до самото книгохранилище. Друга версия е, че сградата е била плячкосвана и опожарявана много пъти от нашествениците, император Аврелиан, Теодосий I и арабския завоевател Амр Ибн ал-Аас. Така или иначе библиотеката е унищожена, а много от тайните на древността изчезнали завинаги заедно с нея.

5. Дамаска стомана

Дамаската стомана, славеща се с изключителната си здравине е била широко разпространена в Близкия изток в периода 1100-1700г. п.Хр. От нея се изработвали предимно мечове и ножове. Оръжията от този вид стомана били толкова остри, че се твърдяло, че с тях може да се разсекат скали и други видове метали. Остриетата, изработени от „ууц“ стомана (истинското наименование на материала, от който са били изработвани оръжията), която най-вероятно е била внасяна от Индия или Шри Ланка се отличавали и с различните си шарки, образувани от специфичното разполагане на слоевете при изстиването на течния метал, от които били изковани. Точно в подреждането на слоевете се криера тайната на якостта и гъвкавостта на стоманата след закаляване.

Как е била изгубена?

Самата технология за изработване на оръжия от дамаска стомана се предполага, че е изчезнала някъде около 1750г. сл. Хр. Конкретната причина не е известна, макар че има няколко теории за това. Най-популярната е, че доставката на руди необходими за приготвянето на специалната формула за дамаска стомана започнали рязко да намаляват и затова майсторите ковачи били принудени да развиват други техники. В днешно време има доста сечива, които се предлагат на пазара като направени от дамаска стомана, но истината е, че колкото и добре да са изработени, те не могат да се сравняват със здравината и издръжливостта на вече изчезналия оригинал.

http://www.manager.bg