петък, 20 април 2012 г.

Уволнението старт за нова кариера или важна е гледната точка

Вижте как освобождаването от работа може да се окаже неподозирана възможност за вашата кариера
Всяко зло за добро! Всички знаем тази максима. Когато загубиш работата си обаче, ти е доста трудно да повярваш, че са те изритали за добро.
Уволнението се оказало наистина повратен момент в кариерата на множество известни и богати личности в момента. Вместо да се отчаят, те го приели като възможност да разкрият истинския си потенциал.
Business Insider хвърля поглед върху някои от най-известните личности, които са били уволнени, преди да попаднат в светлините на прожекторите.

Вижте за кого уволнението се оказа неподозиран успех:

Уолт Дисни

През 1919 Уолт Дисни е уволнен от вестник Kansas City Star. Според издателя му начинаещият карикатурист нямал „достатъчно въображение и добри идеи”. Това не е последният неуспех на Дисни. Той купува анимационното студио Laugh-O-Gram, което скоро фалира. Тогава той решава да се насочи към нещо по-печелившо – Холивуд. Той и брат му се преместват в Калифорния и започват да продуцират анимационни филми.

Джоан Роулинг

Джоан Роулинг работила като секретарка за лондонския офис на Amnesty International, но мечтаела да стане писател. Тайно пишела истории на компютъра си и мечтаела да напише книга за тийнейджър магьосник на име Хари Потър. На шефовете й им писнало и я съкратили. Обезщетението й помогнало да се издържа известно време, след което Роулинг решила окончателно да се фокусира върху писането. Днес тя притежава огромно състояние и една от най-успешните писателки на всички времена.

Майкъл Блумбърг

Майкъл Блумбърг бил партньор в инвестиционна банка Salomon Brothers. През 1998 компанията им е купена от днешната Citigroup. Блумбърг бил уволнен, но получил солидно обезщетение. Той използвал сумата, за да стартира собствена финансова компания. Днес той е 18-ият най-богат човек в САЩ и кмет на Ню Йорк.

Анна Уинтор

Главната редакторка на Vogue започнала кариерата си като младши редактор в Harper's Bazaar. Редакторът Тони Мазала не харесал стила й и я уволнил само след 9 месеца. Тя възприела уволнението като урок и не изневерила на стила си. Уинтор препоръчва на всеки да бъде уволнен в даден момент. След като напуска Harper's Bazaar тя става редактор във Viva.

Мадона

Когато Мадона напуснала колежа и се преместила в Ню Йорк в търсене на слава, тя нямала никакви пари. Започнала работа в Dunkin Donuts на Таймс Скуеър, но не издържала и ден. След като опръскала клиент с желе, мениджърите й я уволнили. Материалното момиче обиколило още няколко заведения за бързо хранене като сервитьорка, преди да й се отдаде шанс да излезе на сцената  през 1979.

Опра Уинфри

Опра Уинфри започва като водеща на вечерните новини, но представяла историите твърде емоционално. Продуцентът на емисията я свалил от новините. Като компенсация й предложил да води дневно шоу. Уинфри била съкрушена първоначално. Смятала преместването за стъпка назад. Шоуто й „Хората говорят" обаче станало голям хит. Успехът помогнал на Опра да намери истинското си призвание.

Робърт Редфорд

Като тийнейджър Редфорд изкарвал пари като общ работник за Standard Oil. Шефът му обаче го хванал да спи в работно време. Вместо да го уволни, той го преместил в друг отдел. Там обаче Редфорд продължил да прави гафове и бил освободен. Уволнението му го окуражило да започне да преследва мечтите си. Записал се в колеж в Колорадо, след което се преместил в Ню Йорк, където станал актьор.

Елвис Пресли

Днес Елвис Пресли е известен като краля на рока, но по пътя към успеха той се е сблъскал с доста пречки. След един от първите му концерти в Нашвил продуцентът на събитието го посъветвал да се върне в Мемфис и да продължи със старото си занимание като шофьор на камион. За щастие, Елвис не го послушал, а продължил да прави музика.

Ирина Флорин - Вятърът спи

Какво е любов?

Група от професионалисти задали този въпрос на деца от 4 до 8 години: "Какво според теб значи ЛЮБОВ?" Отговорите, които получили, били по-смислени и по-дълбоки, отколкото някой е можел да очаква.

Вижте и кажете какво мислите:

Когато баба получи артрит, тя не можеше повече да се навежда и да си лакира ноктите на краката. Оттогава дядо прави това вместо нея винаги, дори след като и той получи артрит на ръцете. Това е любов.
Ребека - 8 години.

Когато някой те обича, той произнася името ти  различно. Ти просто знаеш, че името ти е чисто, произнесено от него.
Били - 4 години

Любов е, когато едно момиче си слага парфюм и едно момче си слага афтършейв и те излизат заедно и се миришат.
Карл - 5 години

Любов е, когато ти отиваш да си купиш нещо за ядене и даваш на някого повече от твоя чипс, без да искаш той да ти дава изобщо от своя.
Криси - 6 години

Любов е това, което те кара за се усмихваш, когато си тъжен.
Тери - 4 години

Любов е, когато мама прави кафе на татко и сръбва от чашката му, преди да му я даде, за да е сигурна, че е хубаво и няма да го опари.
Дани - 7 години

Любов е, когато се целуваш с някого през цялото време и когато се уморите да се целувате, ти искаш още да бъдеш с него и да си говорите още. Мама и татко са такива. Те изглеждат неприлично, когато се целуват.
Емили - 8 години


Любов е това, което е в стаята с теб на Коледа, ако ти спреш да отваряш подаръците си и се заслушаш.
Боби - 7 години (О-о-о!)

Ако искаш да се научиш да обичаш по-добре, трябва да започнеш с хората, които мразиш.
Ника - 6 години (Ние имаме нужда от няколко милиона повече Никита на тази планета )

Любов е, когато казваш на едно момче, че харесваш ризата му, с която го виждаш всеки ден.
Ноил - 7 години

Любов е, когато една стара жена и един стар мъж са още приятели, макар че се познават много добре.
Томи -6 години

По време на моя рецитал по пиано, когато излязох на сцената, много се страхувах. Видях колко много хора има в залата! Всички ме гледаха. И видях татко, който ми махна с ръка и ми се усмихна. Той беше единственият, който направи това. Повече не се страхувах. Това е любов.
Синди - 8 години

Мама ме обича повече от всеки друг. Никой друг не ме целува, преди да си легна.
Клер - 6 години

Любов е, когато мама дава на татко най-хубавото парче от пилето.
Илейн - 5 години

Любов е, когато мама вижда татко - мръсен и потен, и въпреки това му казва, че е по-хубав от Робърт Редфорд.
Крис - 7 години

Любов е, когато кученцето ти те близва по лицето дори и тогава, когато си го оставил цял ден само.
Мери-Ан - 4 години

Зная, че по-голямата ми сестра ме обича, защото ми дава всичките си стари дрехи, а после трябва да излезе и да си купи нови.
Лорен - 4 години

Когато обичаш някого, клепачите ти подскачат нагоре и надолу и очите ти излъчват звездички.
Карен - 7 години ( Каква представа!)

Любов е, когато мама вижда татко, седнал на тоалетната, и не мисли, че това е срамно.
Марк - 6 години

Наистина не трябва да казваш на някого "Обичам те", ако не мислиш така. Но ако го мислиш, то трябва да му го казваш много пъти, защото хората забравят.
Джесика - 8 години

И финалното.
Лео Баскаглия, писател и преподавател, разказва за един конкурс, в който трябвало да журира. Задачата на конкурса била да се определи най-грижовното дете.

Победителят било едно четиригодишно момченце, чийто възрастен съсед наскоро изгубил съпругата си. Когато малкото дете видяло, че мъжът плаче, отишло в двора на господина, покатерило се в скута му и останало седнало там. Когато се върнало при майка си, тя го попитала какво е казало на съседа, а малчуганът отвърнал:" Нищо, само му помогнах да поплаче".