неделя, 28 април 2013 г.

Бамбуков фонтан за терасата или градинката

Бамбуков фонтан за терасата или градинката


Със затопляне на времето вероятно Ви се ще да излезете на открито на терасата или в градината на къщата си. Отделете няколко часа, за да изработите тази водна феерия, която ще Ви помогне да релаксирате на слънце с приятен ромон на водата, която се стича от широката бамбукова тръба. Вътре в малкия подвижен фонтан можете да сложите гладки речни камъчета или метална пластинка, която да издава звън.

Бамбуков фонтан за терасата или градинката


Ако живеете в апартамент, можете да изработите малък фонтан за терасата, а ако разполагате с къща или вила, в градината или на верандата би стоял добре по-голям фонтан, в който водата пада от високо и създава по-отчетлив звук. Водата се задвижва с подводна или обикновена помпа и действа релаксиращо, когато пада върху речните камъчета в съда. Долната част може да е изработена от дървесина, от стъкло или керамика, но можете да изработите своя версия от цимент. Ползвайте матрична форма в 2 големини, а между тях сложете циментова смес. Когато сместа стегне махнете формата и минете с метална пила.


Какво е необходимо, за да го изработите: съд – полусфера, например керамична кашпа или плафон за лампа; подводна помпа; бамбукови тръби в 2 големини или 3 броя тънки тръби и 1 бройка бамбукова чаша или моливник; канап.

Това е водното съоръжение, което е използвано за вдъхновение:

Бамбуков фонтан за терасата или градинката


Как да изработите

1. Срежете на сходна дължина 3 бамбукови тръби, макар че можете да оформите хоризонталната част от повече бройки, за да е чучурът по-напред. Използваните в показаната идейка тръби са с диаметър 2 сантиметра, но можете да ползвате такива, с каквито разполагате. Завържете ги една за друга с канап, като е добре да го усучете около всяка тръба, както се връзват частите на сал, за да стоят стабилно.

Бамбуков фонтан за терасата или градинката


2. Ако ползвате бамбуков моливник или чашка, пробийте с дрелка дупка с диаметър 9 милиметра в нея, за да прокарате тръбата на подводната помпа. Ако тръбата е с друга големина, съобразете големината на отвора с нея. Ако помпата не разполага с маркуч купете такъв, който да пасва. Прокарайте тръбата през отвора и я вмъкнете леко навътре, но така че да не се вижда.

3. Захванете с канап бамбуковата тръба върху хоризонталните тръби или я захванете с лепило, ако искате да изглежда така, сякаш стои самостоятелно отгоре. Тънките тръби застопорете върху полусферичната основа, а ако се мърдат ги захванете с малко лепило. Сложете малко гладки речни камъчета вътре в основата, инсталирайте подводната помпа и я скрийте под тях.

Бамбуков фонтан за терасата или градинката


Напълнете с вода донякъде и пуснете помпата, която ще завърти водата в съда и ще я прекара през чучура. Сложете водното съоръжение навън, близо до източник на електричество и се насладете на водната феерия.

Бамбуков фонтан за терасата или градинката


Източник: safaffect.wordpress.com