сряда, 18 април 2012 г.

11 страхотни натурални басейни

Басейните са чудесно допълнение към екстериора на дома, макар да не са по всеки джоб. Изкуствените езера, фонтани и водни съоръжения пък са ефектен детайл към двора или градината. Специалисти по ландшафтен дизайн са намерили начин да съчетаят двете освежаващи техники в едно, създавайки така наречените  "натурални басейни". Те са екологични и нетрадиционни решения за градината, съчетаващи  освежаващата практичност на басейните с гъвкавата красота на езерата. Ако се поддържат, тези басейни съдържат кристално чисти води, заобиколени от водна зеленина, безопасни за къпане и игри. Почистването не изисква употреба на химикали, тъй като басейните представляват самопочистваща се еко система.

* Заобиколен с веранда с дървена настилка, басейнът е потънал в зеленина. Към естествените речни камъчета са добавени водни  растения, които създават свежест и осигуряват сянка.

натурални басейни
*  Създаден до ниската къща с открита веранда, басейнът е заобиколен от зелени растения, а в него са засадени водни разновидности. Към него е добавена стълба за по-безопасно влизане  в прохладните води. В басейна децата могат да се къпят, докато възрастните пият освежаващи напитки на верандата. Вечер пък той е красив детайл към екстериорния дизайн.

натурални басейни
* Огромните размери на натуралния басейн наподобяват тези на изкуствените езера в градините. Той е обособен на две части чрез дървена платформа. Добавени са метални стълби и зеленина, която освежава вида на басейна. Меките извивки на  органичния дизайн създават усещане за хармоничност.

натурални басейни
* Натуралните басейни са много красиво допълнение към еко курортите, тъй като съчетават кът за  водни игри с органичен воден басейн, чийто дизайн кореспондира с формите на природата. Добавените естествени детайли допълват еко дизайна.

натурални басейни
* В това водно съоръжение двата детайла са съчетани органично – басейнът е  обособен сред водите на  изкуственото езеро. Неговата кръгла форма добавя щипка нестандартност към органичните извивки на езерото. На дъното на натуралния басейн  са поставени дребни камъчета, а към кръглото съоръжение води дървена пътечка с метална стълба.

натурални басейни


* В тази градинка басейнът е интегриран в дизайна на екстериорния ландшафт. Натуралните материали и зеленината допълват дървената платформа и подчертават красотата на водния басейн. Формите и извивките са естествени и непринудени.

натурални басейни


* Повече езеро, отколкото басейн, водният детайл  е с органична форма, зааобиколен от зеленина и естествени камъни. Сред водите на езерото са оставени водни растения, които не пречат на собствениците да плуват сред тях. Обособен е кът за отмора до каменна стена, откъдето се влиза в прохладните води на басейна.

натурални басейни
* Под сянката на дърветата е обособен натурален басейн с разчупена форма. През него преминава дървен мост, тръгващ от къщата сред дръвчетата. Почти като  горско езерце сред природата.

натурални басейни
* Заобиколено от хълмове, съоръжението сякаш интегрира своята форма с тази на зеленината наоколо. Растенията са оформени встрани от натуралния басейн, заедно с други естествени детайли, които подчертават неговия органичен характер.

натурални басейни
* Съоръжението е обособено на сектори – басейн и изкуствено  езерце с водни растения, без двете части да бъдат отделяни като поток на водата. Използвани са натурални материали и акценти за екстериора, които допълват освежаващата атмосфера до водния басейн.

натурални басейни

Източник: thedailygreen.com