неделя, 1 януари 2012 г.

Светът през 2011 г. част4

10.2011

5 октомври

Отиде си един от гениите на 21.век, Стив Джобс. Без него бъдещето може би няма да е същото, защото той промени настоящето и ежедневието на милиони по целия свят. На 56-годишна възраст, след продължителна битка с рядка форма на рак на панкреаса, съоснователят на технологичната компания Apple, която самият той превърна в жива легенда, се прости с близките си. Той бе един от най-големите американски новатори. Идеите му стоят зад цяло поколение революционни продукти, които доведоха до гигантски скок в компютрите, телефоните и музикалната индустрия като музикалния плеър iPod, смартфона iPhone и таблета iPad.

10 октомври

Белгия, Франция и Люксембург постигнаха важно споразумение относно съдбата на Dexia - първата, засегната от дълговата криза банка в ЕС. Трите страни се договориха белгийското правителство да национализира подразделението на банката в страната, което се занимава основно с банкиране на дребно. За целта, Белгия ще плати 4 млрд. евро за закупуването на Dexia Bank Belgium, с персонал от 6 хил. служители и депозити на стойност 80 млрд. евро от 4 млн. клиенти. Dexia е получила държавна гаранция в размер до 90 млрд. евро, чрез която да си осигури финансиране през следващите 10 години. Белгия ще осигури 60,5% от гаранциите, Франция – 36,5%, а Люксембург – 3%.

20 октомври

Убиха Муамар Кадафи. След месеци на жестока гражданска война, либийският лидер Муамар Кадафи беше пленен и тежко ранен в главата и в двата крака, след което почина. Кадафи и негови приближени бяха заловени при бягство от родния му град Сирт с автоколона, която бе атакувана от френски бойни самолети, съобщиха световните медии. Според високопоставен представител на Преходния национален съвет, който управлява страната, диктаторът е получил смъртоносна рана в главата. Кадафи е един от последните диктатори в света, управлявал Либия 42 години. Предполага се, че в това време е успял да натрупа състояние от 32 млрд. долара. Роден е през 1942 г. и има две версии за произхода му. Едната гласи, че е бедуин, а другата, че баща му е бил френски пилот. Кадафи е изучавал право и история в университета на Бенгази. След това е завършил военно образование в Англия. Едва на 27 г. успява да оглави съпротивителното антимонархистическо движение в Либия и чрез основания от него Съюз на свободните офицери успява да свали от власт крал Идрис Първи. Възприемаше себе си като „Баща на либийската революция” и идеолог на нов вид държавно устройство – джамахирия.

23 октомври

Смъртоносно земетресение разтърси Източна Турция. Около 600 души загинаха след като трус със сила от 7,6 по Рихтер разлюля региона. Епицентърът бе на 35 км североизточно от град Ван, който се намира близо до границата с Иран. Последваха множество вторични трусове, които продължиха с дни.

30 октомври

Бившият гръцки премиер Георгиос Папандреу шокира света като обяви, че ще свика референдум, на който народът да реши дали да бъде приет последния пакет от финансова помощ от ЕС и МВФ за Гърция. Неочакваното му решение дойде седмица след като в продължение на три денонощия европейските лидери водеха тежки преговори помежду си и с частния банков сектор, за да постигнат 50% опрощение на гръцките дългове. С постъпката си Папандру разгневи европейските лидери и отново тласна еврозоната към несигурност и дестабилизация. Срещу увъртанията на Папандреу този път се противопоставиха дори и собствените му министри, което в крайна сметка доведе до преждевременното му оттегляне от властта.

31 октомври

Роди се 7-милиардният жител на планетата Земя. По условната прогноза на ООН именно на този ден някъде по света трябва да се е родило 7-милиардното бебе. Предвид големината и прираста на населението това вероятно се е случило в Калининград, където проплака Пьотр Алексеевич Николаев. Бебето се роди на тази дата две минути след полунощ местно време. Още две държави обаче претендираха за честта да са родината на 7-милиардния жител на планетата - Индия и Филипините. Същевременно американци заявиха, че бебето рекордьор ще се роди през март 2012 г. Всъщност числото има и символичен характер, защото да се установи кое точно е 7-милиардното бебе, е почти невъзможна мисия. В София на тази дата се родиха 9 бебета, но те не се борят за приза, защото ООН не е включи България в списъка с държавите, където е възможно потенциалният 7-милиарден жител на Земята да се появи.

11.2011

2 ноември

Британски съд нареди създателят на скандалния сайт, който публикува секретни документи на американските военни - Wikileaks, Джулиан Асандж, да бъде екстрадиран. Съдът постанови той да бъде прехвърлен в Швеция, където се изправи по обвинение в изнасилване и сексуално посегателство.

8 ноември

Италианският премиер Силвио Берлускони предложи да напусне властта. На 12 ноември го направи. В продължение на години името на Берлускони беше замесвано в скандали за корупция. Към тях тази година бе добавено и обвинение в сексуални контакти с непълнолетна и злоупотреба с власт. През ноември тази година един от най-устойчивите на поста си политици в Европа, преминал през не един вот на доверие, напусна управлението в контекста на дълговата криза в ЕС и нарастващите проблеми на италианската икономика, която е третата по големина в Европа. Берлускони си тръгна сам от поста след като двама от дългогодишните му политически съюзници оттеглиха подкрепата си към него.

26 ноември

НАСА изстреля съвършения марсоход. Американската космическа агенция успешно изпрати към планетата Марс безпилотния апарат Mars Sciense Laboratory. Той е най-съвършеният, изпращан досега от САЩ марсоход на Червената планета. Предвижда се апаратът да измине разстояние от повече от 560 млн. км. Целта на мисията е да бъде проведена серия изследователски експерименти, с които да се установи дали средата в най-близката до Земята планета някога е била, или може да бъде обитаема. През август 2012 г. космическият кораб трябва да влезе в орбита около Марс. Той ще изстреля към повърхността на планетата автоматизиран роувър, наречен „Curiosity” (любопитство – англ.ез).

12.2011

10 декември

Масови антиправителствени протести започнаха в Москва. Десетки хиляди участваха в най-големите протести срещу властта в Русия от края на съветската ера през 90-те години на 20 век. Демонстрантите се обявиха против резултатите от проведените в страната парламентарни избори, с твърдението, че се фалшифицирани. Те ракритикуваха управлението на партията на премира Владимир Путин „Обединена Русия”, която, по силата на последния парламентарен вот, беше преизбрана. Недоволните руснаци настояват Путин да подаде оставка и да бъдат организирани в страната нови парламентарни избори. Бившият президент на Русия и настоящ премиер обаче отказа. Пред съпартийци той заяви, че няма достатъчно убедителни доказателства, че изборните резултати са били подправени, и обяви категорично решение да се кандидатира за президент на Русия отново. Изборите за държавен глава в страната предстоят през март 2012 г. Политическите настроения там в края на тази година бяха разединени.

15 декември

Официално беше сложен край на войната в Ирак. След почти 9 години война и загуба на повече от 100 хил. живота и стотици милиарди долари, САЩ сложиха край на военната си мисия в арабската държава.

19 декември

Почина севернокорейският държавен вожд Ким Чен Ир. Той беше син на основателя на Корейската народно-демократична република (накратко КНДР). Имаше почти божествен статут в най-изолираната в света, комунистическа държава. Официално беше съобщено, че Ким Чен Ир е починал от свръхстрес по време на пътуване с влак. Просълзен телевизионен говорител на държавната телевизия в страната, облечен в черно, съобщи, че 69-годишният лидер е починал от физическа и умствена преумора по време на инспекционна обиколка. Предполага се, че същинската причина за смъртта му е свързана със заболяването му от диабет и проблемите му със сърдечно-съдовата система. Смъртта на държавния вожд предизвика 11-дневна неистова народна скръб в тоталитарната държава. Повече от 5 млн. корейци се стекоха на поклонение пред тленните му останки в първите дни след смъртта му, преди да бъде погребан официално. В интернет се появиха кадри на севернокорейската информационна агенция КНЦА, които показаха как стотици хиляди хора, потънали в истерия и сълзи се питат един друг защо Ким Чен Ир ги е изоставил. Междувременно местната телевизия предприе първите стъпки по провъзгласяването на новия държавен лидер на ядрена Северна Корея – 27-годишният син на Ким Чен Ир, Ким Чен Ун.

Светът през 2011 г. част3

07.2011

16 юли

Рупърт Мърдок пусна платени извинения за скандала с News Corp. Гръмналият скандал с подслушване на известни личности от страна на едно от изданията на медийната група News International – таблоидът News of the World предизвика бурно възмущение не само на Острова, а и по цял свят. Имиджът на цялата медийна империя бе сериозно накърнен, което принуди собственика на корпорацията, медийният магнат Рупърт Мърдок да плати щедро за рекламни пространства в британския печат, за да публикува извинително писмо към читателите. „Съжаляваме! Работата на News of the World беше да държи другите отговорни. Вестникът се провали по отношение на себе си. (...) Искрено съжаляваме за болката, която са изпитали засегнатите хора. Разкайваме се за това, че не реагирахме по-бързо, за да подредим нещата. Разбирам, че едно обикновено извинение не е достатъчно. (...) Искрено ваш, Рупърт Мърдок. News Corporation." Това не попречи на някои от важните акционери да поискат оставката на цялото семейство пак заради същия скандал от борда на корпорацията няколко месеца по-късно. Добре че, фамилията е мажоритарен собственик и успя да запази позициите си.

22.юли

Десен екстремист потопи в кръв и сълзи Норвегия. Страната преживя най-тежката трагедия в историята си от Втората световна война насам. Въоръжен мъж откри огън по време на младежки партиен събор. Загинаха 76 души.

Масовото клане се разигра малко след като същият нападател – Андерш Брайвик – организира атентат в центъра на Осло като взриви автомобил, пълен с един тон саморъчно направена бомба.

След това, възползвайки се от паниката и концентрацията на силите за сигурност на мястото на атентата, Брайвик отиде на острова и облечен с полицейска униформа, под претекст, че е дошъл да евакуира и пази младежите от нападение, откри огън по тях. Част от събралите се младежи се опитаха да спасят живота си с бягство към близката гора. Други се хвърлиха във водата с надеждата да стигнат до отсрещния бряг, но куршумите на изверга застигнаха много от тях.

Брайвик, който хвърли в ужас Норвегия и света, беше арестуван и разпитван дълго време от психолози и следователи. Той се призна за отговорен за атаките, но не и за виновен в извършване на престъпление. По думите му актът му на изключителна жестокост е бил, "за да избави Европа и страната му от нарастващата заплаха от емигрантите и хората с мюсюлмански произход". По-късно двама норвежки психиатри обявиха Брайвик за параноиден шизофреник, който не носи отговорност за извършеното от него ужасяващо деяние и трябва да бъде настанен в заведение за хора с психиатрични проблеми.

23 юли

На 27 години почина Ейми Уайнхаус. Британската певица беше открита мъртва при мистериозни обстоятелства в дома й в Камдън, Северен Лондон. Месец по-рано тя отмени европейското си турне, след като разочарова сръбската публика в Белград с видимо нетрезвото си състояние на сцената. Официалната причина за смъртта й така и не бе оповестена.

08.2011

06 август

За първи път в историята лишиха САЩ от кредитния рейтинг ААА. Щатският държавен дълг вече не е една от най-безопасните инвестиции в света. Това заявиха експертите от агенцията за рейтинги Standard & Poor’s. На тази дата те отнеха на най-голямата икономика в света отличния й кредитен рейтинг за първи път в историята. S&P заплаши, че ще отнеме ААА рейтинга на САЩ още през юли, ако Вашингтон не успее да очертае стабилен план за справяне с дефицита на страната. След продължителни дискусии с членове на правителството агенцията изпълни заплахата си. Рейтингът на САЩ беше понижен до АА+, а прогнозите за бъдещето на държавния дълг на страната бяха окачествени като мрачни.

В същия ден, 6 август

Лондонската полиция застреля таксиметров шофьор, баща на 4 деца, започнаха безпрецедентни безредици в британската столица. 29-годишният Марк Дъган почина, след като бе прострелян в опит да избяга по време на арест. Неговата смърт стана повод за продължителни безредици, вандализъм, палежи на сгради и опустошаване на магазини в Лондон и още няколко големи британски града, които изумиха света и накараха британския премиер Дейвид Камерън да признае, че „има нещо сбъркано“ в добрата, стара Англия. Стотици бяха арестувани, разбити бяха витрини на магазини, подпалени бяха автомобили. Агресията на буйстващите млади хора беше обяснена по много различни начини, включително заради недостатъците на системата за социални грижи, сбърканите социални модели, невъзможния достъп до много луксозни стоки и услуги, които обграждат недоволните млади хора в ежедневието им.

09.2011

11 септември

Навършиха се 10 години от терористичните атаки в Ню Йорк, които промениха съвременната история на САЩ.

15 септември

Астрономи съобщиха, че е открита потенциално населена планета. Те заявиха, че са открили 50 нови планите, включително 16 „супер Земя“ и планети от типа на Нептун, които обикалят около техни собствени звезди, еквивалент на нашето Слънце.

17 септември

Роди се „Окупирай Уолстрийт”. По-късно протестът им се разпространи сред хиляди други американци и излезе извън Ню Йорк, достигайки други американски градове като Чикаго. След седмици той намери почва и в други държави, включително у нас. Протестиращите от движението заявиха, че с демонтрациите си искат да изразят недоволството си от факта, че 40% от богатството в САЩ е притежавано от 1% от американското общество, от социалното неравенство и от господстващите интереси на големите финансови групировки.

Летящи фенери



Източник: http://www.skylanternsbulgaria.com/