ИМАЛО ЕДНО ВРЕМЕ...
Старецът разръчка въглените в камината, сложи един наръч сухи цепеници и огънят възкръсна като феникс. Алени б
агри обсипаха стаята. Дървета пукаха в такт с огнените пламъци, а те танцуваха по тавана преплетени в един див, победоносен танц.
Напук на лютата зимна вечер навън, в стаята беше топло и уютно. До камината имаше малка дървена масичка и един голям люлеещ се стол, а пред нея на пода, беше постлан един огромен, пухкав и мек килим.
По корида се чуха глухи стъпки, а миг след това вратата се отвори и се чу детски глас:
- Дядо, дядо разкажи ни приказка...

вторник, 15 ноември 2011 г.

Коледни пости

От днес започват Коледните пости, предхождащи празника Рождество Христово. Те, както и останалите пости, са свързани с това, че християните трябва по-силно и по-усърдно да се постараят в своите молитви, да посещават по-редовно храма, да не ядят месни и млечни продукти.

След като пости, всеки един християнин трябва да се причести, като преди това се изповяда и вземе Свето причастие. По време на постите трябва така, както и през цялата година, да се покайва за своите грехове, защото няма човек, който да не греши.

Коледният пост не е така строг като Великия пост и се разрешава да се яде и риба. До 22 ноември вярващите трябва да ядат само растителна храна с олио, а от 23 ноември до 19 декември е позволена и риба, без в сряда и в петък. От 20 до 24 декември отново се консумира само растителна храна с олио, а на 25 декември, когато се празнува Рождество Христово, вече е позволено и блажно.

40-дневният Рождественски пост често е наричан „четиридесетница на апостол Филип", тъй като се празнува веднага след деня на апостол Филип - 14 ноември. Установен е сравнително късно, в чест на Раждането на Спасителя, за да се очистят християните чрез покаяние, молитва и пост и с чисто сърце, душа и тяло благоговейно да посрещнат явилия се в света Син Божий.

http://dariknews.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар