петък, 30 декември 2011 г.

Светът през 2011г. част2

Бурно и драматично започна 2011 г. Първите три месеца от нея бяха белязани от насилие, протести и тежкият природен катаклизъм в Япония, както ви припомнихме в първата част на нашия обзор. Нека видим какво последва през следващите три месеца.

04.2011

04 април

Нова държава се появи в Африка. На картата на света вече съществува още една държава. Тя е в териториалните граници на Сомалия и се нарича Азания. Учредяването й бе обявено на тържествена церемония в столицата на Кения – Найроби. Кения е един от главните инициатори за създаването на Азания, която ще включва в пределите си южните провинции на Сомалия.

22 април

Apple обяви премиерата на iPhone 5 през септември. "Масовото производство на смартфонът на Apple - iPhone 5 ще започне през юли, като самият продукт ще се появи на пазара през септември". Това обяви официално технологичната компания през май. За всеобща изненада обаче се оказа, че новият продукт носи е модификация на предишния и бе наречен iPhone 4S.

29 април

Кейт и Уилям се врекоха във вярност . „Изглеждаш прекрасно!”, прошепна Уилям на величествената и леко притеснена Кейт, току-що пристигнала пред олтара. Минути след това кралската двойка се врече във вчена вярност. Първо принц Уилям се закле да бъде до Кейт в болест и здраве и в добро лошо, а след това направи същото и Кейт. Кралската сватба прикова милиони зрители пред телевизорите и се превърна в най-гледаното събитие в интернет. А и най-обсъжданото месеци преди и след самата церемония.

05.2011

01 май

Осама бин Ладен беше убит. Терорист №1 в света Осама бин Ладен беше убит в специална операция, ръководена от американските тайни служби. Това съобщи официално президентът на САЩ Барак Обама. Ликвидирането на най-опасния терорист бе толкова неочаквано, че се наложи официалните източници да разпространят нелицеприятни детайли от провеждането на тайната операция, за да докажат, че наистина лидерът на Ал Кайда най-сетне е обезвреден завинаги.

18 май

Арестуваха шефа на МВФ за сексуално нападение. В сериозен скандал бе замесен генералният директор на Международния валутен фонд (МВФ) Доминик Строс-Кан. Той бе обвинен от 32-годишна камериерка в нюйорски хотел в сексуално посегателство. Доминик Строс-Кан бе арестуван и изведен с белезници от самолет на нюйорско летище, минути преди да отпътува от Щатите без да подозира предстоящият грандиозен скандал. Той прекара седмица в затвор, а след това няколко месеца под домашен арест в апартамент, нает от съпругата му в Ню Йорк, докато течеше процесът срещу него. Накрая обвиненията срещу Строс-Кан бяха снети заради противоречия в показанията на обвинилата го камериерка. Междувременно обаче загуби високия си пост, който бе наследен от Кристин Лагард.

26 май

Skype се срина в целия свят. Милиони потребители на Skype останаха без достъп до услугите за безплатни разговори и телефония в мрежата. Оплакванията и недоволството заваляха от всички точки на света. Сривът засегна и България.

06.2011

15 юни

Най-дългото лунно затъмнение. Човечеството стана свидетел на най-продължителното пълно лунно затъмнение за последните 11 години. Слънцето, Земята и Луната се подредиха в една линия като сянката на нашата планета падна върху Луната.

22 юни

Пингвин стигна погрешка до плаж в Нова Зеландия. Необичайно явление забелязаха плажуващите по крайбрежието на Нова Зеландия. Млад императорски пингвин, който обикновено се среща в Антрактида, изненадващо се появи на плаж в страната. Подобно събитие се случва изключително рядко. Последното потвърдено присъствие на императорски пингвин в Нова Зеландия беше регистрирано преди 44 години. В последствие пингвинът стана медийна звезда.

29 юни

Папа Бенедикт XVI изпрати първото си съобщение в Twitter. Папата изпрати първия си „туит“ чрез популярния микроблог. Информацията беше потвърдена и от Ватикана, а в интернет вече се появи клип как Бенедикт XVI изпраща посланието си. Папата използва сайта, за да обяви старта на news.va - новинарският и информационен портал на Ватикана.

Източник: Интернет

Няма коментари:

Публикуване на коментар