събота, 14 януари 2012 г.

Домашно направен „Скрабъл“

„Скрабъл“

scrabble

Изрових си всичките настолни игри от килера и със съжаление открих, че освен едно старо "Монополи" и един доста скъпарски шах нищо друго не може да свърши работа "За деца над 20 години". Изрових си и джагите, които ще донесат на квартирата малко стил "а ла Friends", но все пак не беше достатъчно. Започнах да проверявам каква игра мога да измайсторя вкъщи и след кратко интернет проучване стигнах до извода, че домашно направен "Скрабъл" може да се направи без много усилия. Грешах.

В началото

сметнах, че Google ще помогне в изравянето на игралното поле, ще го разпечатам на един или няколко листа (черно-бяло), ще принтирам буквите и ще ги прекарам през ламинатора и толкова. Но за щастие след малко по-сериозно търсене открих няколко варианта на борда във идеален разрязан на четири формат. Ето това е оригиналния кафяв вариант, а това е модифициран зелен. Както виждате са идеални за принтиране и използване. Ето и игралното табло в пълен размер на една страница - кафяво и зелено. Ние с гаджето използвахме кафявото. Близкото фото бяха така любезни да ни принтират четирите странички цветно (4х40ст = 1.60лв). Из игрите, които изрових се мъдреше една от най-тъпите настолни игри, които съм виждал някога - "Стани полицай N1", която явно е толкова остаряла и тъпа, че дори не можах да намеря нищо за нея в нета. За щастие въпросната игра имаше голямо табло от дебел картон. Решихме да използване тази игра за основа. Взехме си двойно-залепващо тиксо (1.59лв) и облепихме игралното табло на "Стани полицай" от лицевата страна. Изрязахме четирите парчета и внимателно, така че да се съединят добре едно с друго ги залепихме върху картона. Изрязах отстрани покрай залепеното и имахме готово игрално табло. Можете да видите резултата тук и тук. Както виждате, може да не е като купешкото, но определено стана доста добре.

Сега ни трябват букви.

Ето това е разпределението на буквите в българския скрабъл. Идеята беше и те да се принтират и изрежат, а след това да се подлепят с картон или просто да се ламинират. Е, не. Пообиколихме в "Kaufland" и за щастие на щанда с джунджурии "Всичко за 1.99" тя намери абсолютно идеални левтички. Явно се използват за разбъркване на боя или нещо от сорта. Бяха широки 18mm (точно колкото квадратчетата на таблото. В пакет имаше 3 дълги и 2 къси летвички. Взех 2 пакета (2х1.99лв = 3,98лв). На другия ден успях да се сдобия със зеге. Няма време същия този ден, но вечерта към 8:45 превърнах терасата в работилницата на Дядо Коледа. След като разчертах летвичките на по 18мм Използвах едно малко столче за поставка и един гайчен ключ, който жената стискаше, за стягане на летвичката към столчето. Понеже бяха много тънки и крехки, рязането се оказа изключително трудоемка задача, но след около час и нещо непрестанно рязане успях да направя всички летвички на сравнително еднакви квадратчета. За съжаление нямаше как да станат абсолютно еднакви, тъй като зегето се управлява трудно, когато няма плоскост, а и то си яде по малко. И след като за миг помислих, че тази вечер достатъчно пот хвърлих за тая игра се сетих, че следва още по-досадна част. Шкуренето. Разрязахме на две една шкурка и започнахме обработването на малките плочици. След около 3-4 часа шкурене вече имахме около 110 плочици. Резултата може да видите тук и тук. Станаха доста добре, като имах две счупени по ръбчетата (те се виждат на снимката). Не ми се чакаше до другия ден да купуваме нови летвички, за това започнахме надписването. Тя ги надписваше с молив, а след като решим, че е добре - повтаряше с тънкописец. Ето как станаха надписаните плочици - тук и тук. Сложихме буквите в нещо като торбичка, в която стояха неини обици и стана перфектно.

Поставките

Оригиналният скрабъл идва с едни пластмасови (в някой издания дървени) поставки, в които всеки от играчите може да си държи плочиците с буквите. Това съвсем не е задължителен елемент за играта, но след като намерихме проста схема на въпросните поставки, решихме да вземем един дебел кадастрон и едно гланцово блокче и да ги измайсторим. Ето я и самата схема. След като тя ми разчерта и изряза същите парчета от кадастрона и гланцовото блокче, подлепих едното с другото с помощта на двойно-залепващото тиксо и започнах сгъването. Четирите ги правих в процеса на работа по останалите неща, но едно крайния резултат - тук. Е, не претендирам, че станаха кой знае колко добре, но по-нататък във времето мога да направя нови. За сега вършат идеална работа.

Кутията

Мда, има и кутия. За целта отворих едната страна на кутията и капака на "Стани полицай N1", скъсих ги с ножицата малко и залепих обратно. Така въпросната кутия стана с идеален размер. Взех размерите на капака и ги пренесох върху кадастрона като оставих места за прегъване и залепяне. Тъй като беше около 3-4 часа през нощта имах някой грешки в изчисленията, но като цяло успях да облепя доста добре горния капак. После изнамерих логото на Scrabble, принтирахме го и го залепихме в средата на капака. Ето логото тук, ето и готовия капак - цък.

Още нещо ?

Като допълнителни елементи все пак принтирах и изрязах буквите, които показах по-горе - за всеки случай. Разпечатах и правилата от тук. Намрих и официалният лист за водене на точките (Official score sheet) - ето го и него. Разпечатах 20-тина копия двустранно, че да има за доста игри напред.

Ами това е. Като за 6-7 лева при условие, че самият "Скрабъл" струва 60лв е доста добре. Ето и няколко снимки на целия комплект :

Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4

Източник: http://blog.idev-bg.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар