вторник, 14 февруари 2012 г.

Поредица "10-те изгубени световни богатства"

Светът никога не е бил толкова технологично напреднал, колкото е сега. Но по пътя на прогреса, който в повечето случаи безкомпромисно отрича или забравя старото са били безвъзвратно изгубени някои ценни достижения на човечеството. Много от технологиите, изобретенията и производствените процеси от древността просто са изчезнали с течение на времето, докато други все още не са напълно разбрани от съвременните учени. Някои от тях, като ВиК, отоплението и пътното строителство бяха преоткрити, но много от завинаги изгубените технологии са на път да се превърнат в легенди. Ще ви запознаем с по-интересните от тях:

10. Цигулките Страдивариус

Една изгубена технология е процеса на изработка на неповторимите по звучене цигулки Страдивариус и други струнни инструменти. Цигулките, заедно с различни видове виоли, чела и китари са били изработвани от Антонио Страдивари и неговите синове в Италия в периода 1660-1730 г. Във времената, когато са били създавани стойността им не е била толкова висока, докато сега са останали само около 650 инструмента, които се оценяват на стотици хиляди долари всеки. В действителност името Страдивари се е превърнало в синоним на качество и перфекционизъм и служи като описателен термин за нещо, което се счита за най-висок клас изделие в своята област.

Как е изгубена тайната?

Техниката за изработването на инструментите Страдивари е семейна тайна, известна само на Антонио Страдивари и синовете му, Омбоно и Франческо. Цялостната технология на изработка изчезва със смъртта на последния наследник на фамилията. До ден днешен тайната на цигулките Страдивариус изкушава изследователи от цял свят, които се опитват да разбулят мистерията на технологията на изработване. Водеща засега си остава хипотезата, че омагьосващия звук на инструментите от тази школа се дължи на плътността на специално дърво, избирано от Антонио и синовете му за изработване на корпуса. Разбира се, има и хора, които оспорват твърдението, че инструментите Страдивариус са специални по някакъв начин. Има поне едно проучване, което стига до заключението, че повечето хора дори не забелязват разлика в качеството на звука между цигулка Страдивари и някоя от съвременните й потомци.

9. Непенте

Самата сложност на някои науки при древните гърци и римляни често е доста удивителна, особено когато става дума за медицина. Наред с много други неща, гърците са били известни с методите си за лечение на опечалени, а именно с вълшебно питие на забравата. Отварата е примитивен антидепресант, който е известен със способността си да прогонва скръбта. Тя също така намира отражение и в гръцката литература като „Одисея“ на Омир. Растението Непенте, от което се прави вълшебната отвара притежава уникални ефекти, които много наподобяват на опиевата тинктура.

Как е било изгубено?

Често пъти някои от тези „изгубени“ богатства вероятно са все още около нас и днес, но само нашата неспособност да определим техния съвременен еквивалент ги прави толкова мистериозни. Ако се съгласите с това твърдение, може би ще се окаже, че типичен пример е Непенте. Лекарството най-вероятно все още се използва и днес, но историците не са в състояние да определят точното вещество, което гърците са използвали в миналото. Опиумът определено е най-популярният избор, но към него можем да причислим и екстракта от пелин и скополамин.

http://www.manager.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар