ИМАЛО ЕДНО ВРЕМЕ...
Старецът разръчка въглените в камината, сложи един наръч сухи цепеници и огънят възкръсна като феникс. Алени б
агри обсипаха стаята. Дървета пукаха в такт с огнените пламъци, а те танцуваха по тавана преплетени в един див, победоносен танц.
Напук на лютата зимна вечер навън, в стаята беше топло и уютно. До камината имаше малка дървена масичка и един голям люлеещ се стол, а пред нея на пода, беше постлан един огромен, пухкав и мек килим.
По корида се чуха глухи стъпки, а миг след това вратата се отвори и се чу детски глас:
- Дядо, дядо разкажи ни приказка...

събота, 18 февруари 2012 г.

Поредица "10-те изгубени световни богатства"

Любопитни ли сте да разберете как древните римляни са предпазвали жените си от нежелана бременност и как няколко века по-късно човечеството е постигнало забележителен успех с едни от най-успешните космически програми за всички времена? Ако отговорът ви е „да”, то тогава оставяме на вас да прецените как природата и модерните технологии ни довеждат до този невероятен прогрес, на който имаме възможност да се насладим и днес.

4. Космическите програми „Аполо” и „Джемини”

Може би не сте се замисляли над това, но не всички изгубени технологии датират от древността. Понякога просто процесът на модернизация изисква все повече иновации. Космическите програми „Аполо“ и „Джемини“, които стартират в началото на 60-те години имат огромни заслуги за едни от най-големите успехи в историята на НАСА. „Джемини“, която продължи от 1965-1966г. е отговорна за голяма част от по-ранните изследвания и развитие на механиката на космическите полети, в които участват и хора. „Аполо“, която стартира малко след това, имаше за цел да осигури безопасно приземяване на човека на повърхността на Луната, като го постигна през юли 1969г.

Как са били изгубени?

Оказва се, че космическите програми „Аполо” и „Джемини” не са напълно изгубени. НАСА все още разполага с един или два ракето-носители от вида „Сатурн 5”, които лежат в някой склад заедно с много резервни части от спасителните капсули използвани при операциите. В действителност обаче много малко схеми и записки от истинските програми са запазени. Това се дължи на непрестанната космическа надпревара между САЩ и Русия, която принуждава двете страни да прибързват с планирането, проектирането и изграждането на процеса на космическите полети и да захвърлят старите технологии в миналото. Тази припряност обаче може да изиграе много лоша шега на НАСА и да осуети плановете за ново завръщане на Луната. Затова и сега всички сили са впрегнати в търсенето на изгубените тайни на „Аполо” и „Джемини” и невероятния им успех.

3. Силфиум

Изчезването на някои от световните богатства не винаги е резултат от пазенето на дълбока тайна или пропуски в историческите хроники. Понякога просто се случва природата да отказва да сътрудничи на човечеството. Такъв е случаят със Силфиума, билково лекарство – чудо, което римляните използвали като един от най-ранните методи за ограничаване и контрол на раждаемостта. Лекарството се извличало от семената на непознат за нас вид копър, който цъфтял само по бреговете на съвременна Либия. С форма на сърце, плодовете на растението (семките) били известни като универсален пенкилер, който се използвал за лечение на брадавици, висока температура, стомашно неразположение и цяла плеяда други заболявания. Силното му въздействие като най-старото противозачатъчно го превръща в една от най-ценните билки за древните римляни, като дори поставя лика му на част от римската валута.

Как е било изгубено?

Силфиумът е едно от най-търсените лекарства в древния свят като употребата му бързо се разпространява в цяла Европа и Азия. Въпреки забележителните си ефекти, растението отказвало да вирее на друго място освен по протежението на Средиземно море в Северна Африка. Това допринесло в известна степен за изчезването му, но основната причина се оказала малкото количество, което се отглеждало и голямата нужда от него. Фактът, че даденият сорт вече не съществува, възпрепятства опитите на съвременните изследователи да разберат дали растението наистина е толкова ефективно и дали случайно няма някакви нежелани странични ефекти, които да не са споменати в историческите хроники.

http://www.manager.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар