ИМАЛО ЕДНО ВРЕМЕ...
Старецът разръчка въглените в камината, сложи един наръч сухи цепеници и огънят възкръсна като феникс. Алени б
агри обсипаха стаята. Дървета пукаха в такт с огнените пламъци, а те танцуваха по тавана преплетени в един див, победоносен танц.
Напук на лютата зимна вечер навън, в стаята беше топло и уютно. До камината имаше малка дървена масичка и един голям люлеещ се стол, а пред нея на пода, беше постлан един огромен, пухкав и мек килим.
По корида се чуха глухи стъпки, а миг след това вратата се отвори и се чу детски глас:
- Дядо, дядо разкажи ни приказка...

сряда, 18 април 2012 г.

11 страхотни натурални басейни

Басейните са чудесно допълнение към екстериора на дома, макар да не са по всеки джоб. Изкуствените езера, фонтани и водни съоръжения пък са ефектен детайл към двора или градината. Специалисти по ландшафтен дизайн са намерили начин да съчетаят двете освежаващи техники в едно, създавайки така наречените  "натурални басейни". Те са екологични и нетрадиционни решения за градината, съчетаващи  освежаващата практичност на басейните с гъвкавата красота на езерата. Ако се поддържат, тези басейни съдържат кристално чисти води, заобиколени от водна зеленина, безопасни за къпане и игри. Почистването не изисква употреба на химикали, тъй като басейните представляват самопочистваща се еко система.

* Заобиколен с веранда с дървена настилка, басейнът е потънал в зеленина. Към естествените речни камъчета са добавени водни  растения, които създават свежест и осигуряват сянка.

натурални басейни
*  Създаден до ниската къща с открита веранда, басейнът е заобиколен от зелени растения, а в него са засадени водни разновидности. Към него е добавена стълба за по-безопасно влизане  в прохладните води. В басейна децата могат да се къпят, докато възрастните пият освежаващи напитки на верандата. Вечер пък той е красив детайл към екстериорния дизайн.

натурални басейни
* Огромните размери на натуралния басейн наподобяват тези на изкуствените езера в градините. Той е обособен на две части чрез дървена платформа. Добавени са метални стълби и зеленина, която освежава вида на басейна. Меките извивки на  органичния дизайн създават усещане за хармоничност.

натурални басейни
* Натуралните басейни са много красиво допълнение към еко курортите, тъй като съчетават кът за  водни игри с органичен воден басейн, чийто дизайн кореспондира с формите на природата. Добавените естествени детайли допълват еко дизайна.

натурални басейни
* В това водно съоръжение двата детайла са съчетани органично – басейнът е  обособен сред водите на  изкуственото езеро. Неговата кръгла форма добавя щипка нестандартност към органичните извивки на езерото. На дъното на натуралния басейн  са поставени дребни камъчета, а към кръглото съоръжение води дървена пътечка с метална стълба.

натурални басейни


* В тази градинка басейнът е интегриран в дизайна на екстериорния ландшафт. Натуралните материали и зеленината допълват дървената платформа и подчертават красотата на водния басейн. Формите и извивките са естествени и непринудени.

натурални басейни


* Повече езеро, отколкото басейн, водният детайл  е с органична форма, зааобиколен от зеленина и естествени камъни. Сред водите на езерото са оставени водни растения, които не пречат на собствениците да плуват сред тях. Обособен е кът за отмора до каменна стена, откъдето се влиза в прохладните води на басейна.

натурални басейни
* Под сянката на дърветата е обособен натурален басейн с разчупена форма. През него преминава дървен мост, тръгващ от къщата сред дръвчетата. Почти като  горско езерце сред природата.

натурални басейни
* Заобиколено от хълмове, съоръжението сякаш интегрира своята форма с тази на зеленината наоколо. Растенията са оформени встрани от натуралния басейн, заедно с други естествени детайли, които подчертават неговия органичен характер.

натурални басейни
* Съоръжението е обособено на сектори – басейн и изкуствено  езерце с водни растения, без двете части да бъдат отделяни като поток на водата. Използвани са натурални материали и акценти за екстериора, които допълват освежаващата атмосфера до водния басейн.

натурални басейни

Източник: thedailygreen.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар