сряда, 21 септември 2011 г.

Любовната игра

Любовната игра
статия за радио „Реакция”

Според едно научно изследване, приоритетно значение на сношението отдават 83.7% от мъжете и 17.3% от жените.
От получените данни следва, че категорично трябва да разграничим двата пола при опита си да отговорим на въпросите свързани със сексуалната игра.
Схемата на желанието за сношение при мъжа е следната: либидо – сексуално желание – сексуално поведение – сексуална възбуда – оргазъм. При жената тя е значително по сложна: емоционална интимност – еротични стимули – субективна еротична готовност – сексуална възбуда – генитален отговор – генитална стимулация – оргазъм.
Петинга или любовната игра е вид сексуален акт без пенетрация. Представлява докосване, галене, целувки и прочие по цялото тяло без осъществяване на самия полов акт. Обикновено и да не се достигне до секс е съпроводен с оргазъм. В общия случай обаче любовната игра е прелюдия към самия акт. Безспорен е факта, че тя е от по-голямо значение за жената, която е способна да достигне оргазъм без реално проникване.
Любовната игра, би могла, да се окаже идеалната енциклопедия за това къде, как и какво харесва другия. Това е времето за собствено опознаване, както самостоятелно, така и чрез другия, както и обратното. Мястото за синхронизиране на телата и душите. Тук се опознават нещата, които възбуждат или потискат партньора ви, тук се опознават реакциите и усещанията идващи от различни източници, както и резултатите, до които водят. Опознават се и ерогенните зони.
Това са области по тялото както на мъжа, така и на жената със изострена чувствителност, поради струпания брой на нервни окончания. При докосване или стимулиране на тези места, чрез централната нервна система до мозъка се изпраща информация за удоволствие от там вегетативната нервна система изпуска контейл от хормони (Тестостерон, Естроген, Прогестин, Ендорфин, Прогестроген, Серотонин и др.), които водят до сексуална възбуда.
В голяма степен тези зони се препокриват, но има и съществени различия.
При мъжа на първо място е пениса най-силната ерогенна зона, скротума, перинеума, вътрешните страни на бедрата, пъпа, гърдите, зърната, целият гръбнак (гръбначния стълб), шията, устните.
При жената на първо място е клитора, G-точката, U-точката, входа на влагалището, вътрешна част на бедрата, пъпа, гърдите, зърната, устните.
Това са малка част и само най-популярните ерогенни зони у нас, някои от тях може да липсват или да не са толкова силно изразени и това не бива да притеснява хората. Всички ние сме индивидуални, затова и ерогенните ни зони са различни. Всеки човек има свои, точно определени зони, които трябва да се търсят в процеса на любовната игра. Това много ще се улесни, ако при мастурбация сме открили местата, които носят най-голямо блаженство. Друг много важен момент в опознаването на другия е говоренето. Трябва спокойно и целенасочено да насочваме другия, към най-чувствителните места по тялото ни. Да говорим свободно за това, какво ни харесва и какво не, как ни харесва и как не.
При младите хора петинга е най-сигурната и безопасна с „научно-изследователска” дейност, форма на сексуално изживяване, която спомага за опознаване на собственото и чуждото тяло и носи най-малък риск от заболяване или забременяване.
Любовните ласки и игри могат да заместят самия полов акт, но могат да разпалят страстите и да се превърнат в катализатора за един невероятен секс.

Мирослав Зашев

Няма коментари:

Публикуване на коментар