неделя, 16 октомври 2011 г.

Подредете къщата си, това влияе на живота ви

Психолозите твърдят, че това не е случайно, защото всяка стая в дома ни има символичнозначение и хаосът в неяговори за бъркотия в главата или сърцето на стопани на. Дори нещо повече: влияейки на нашетоподсъзнание, затрупаните с боклуци помещенияпривличат и предизвикват застой и неблагополучие в най-различни сфери на живота ни. Наричат кухнята "сърцето на дома". В нея получаваме едно от главните удоволствия в живота, зареждаме се с енергия и сили. Около масата вечер се събира семейството, водят се разговори. Неуютната и неразчистена кухня не означава само липса на хигиена и нечистоплътност, а говори за пренебрежение към източниците на енергия и изобилие, както и към всичко важно и основополагащо в живота ни. Тясъздава трудности вхраненето и усвояването на храната - и на физическо, и на духовнониво. Чистата, спретната и подредена кухня щевърне в живота ни чувството за защитеност икомфорт.

Холът е мястото, където се събираме заедно с близките си, със семейството си, с приятелите си. Безпоpядъкът може да превърне това комуникационно пространство в уединена бърлога, особено ако оставим нещата в този вид дълго време и не смеем да поканим дори съседката на чаша кафе. Новините, които получаваме в тъмния и непроветрен хол, просто не могат да бъдат радостни. Погледнете хола ви, трапезарията, изобщо общото пространство в дома си, и тези помещения ще ви разкажат за вашите отношения с околния свят. Може би вие се криете от другите, скривайки се зад купищата не разтребени вещи и излишни боклуци? Или обратно - искате да се покажете, да блеснете пред другите?

Спалнята е интимно място, място за релакс и сън. И тя трябва да изпълнява функцията си да обновява хората и хармонизира отношенията им. Разхвърляната спалня носи слабост, а не енергия. Ако се чувствате ужасно уморени, бързо се уморявате, карате се с партньора си, трудно съобразявате и се чувствате на ръба на депресията, сложете в ред това най-интимно пространство. Измийте прозорците, изперете пердетата, купете нови щори, пуснете в употреба новия красив спален комплект и ще усетите промяната.

"Главната магистрала" в дома, това е коридорът. Безпорядъкът в коридора прилича на задръстването по градските улици. Той пречи не само на взаимодействието на различните части в дома, но и на взаимодействието на различните сфери в живота. Огледате хубаво коридора в жилището си - добре ли е осветен, лесно ли се минава, или трябва да внимавате да не се спънете, движейки се през него. Ако усещате, че нещо скърца във взаимодействието между работа и семейство, между вас и останалите хора, може би е време да се сложи ред в коридора.

Банята - оттук започва денят си всеки човек. Там се приготвяме за общуване със света. Измиването и грижата за тялото е предварителен ритуал в много религиозни обреди - и древни и съвременни. Безпорядъкът в банята може да подсказва за ниска самооценка, комплекс за непълноценност, липса на внимание към самият себе си не само на физическо ниво. Чистата, добре декорирана баня може да стане спокойно, безметежно място за подмладяване и грижа за себе си. Хубавият сапун, красивата хавлиена кърпа, аксесоари, зелено цвете, свещ - всичко това може да намери своето място в банята. Подредете, украсете банята, превърнете я в място, където да се усамотите, където ще се чувствате в безопасност по време на сутрешния и вечерен ритуал на измиване.

Тоалетната - мръсната тоалетна сочи проблеми, които не осъзнаваме с разума си, но които затрудняват нашето развитие в живота, работата, отношенията. Плътно затворената врата на тоалетната не е най-ефективният метод за решаването им, а е по-скоро самобягство от проблемите.

статия от списание "Дом"

Няма коментари:

Публикуване на коментар