ИМАЛО ЕДНО ВРЕМЕ...
Старецът разръчка въглените в камината, сложи един наръч сухи цепеници и огънят възкръсна като феникс. Алени б
агри обсипаха стаята. Дървета пукаха в такт с огнените пламъци, а те танцуваха по тавана преплетени в един див, победоносен танц.
Напук на лютата зимна вечер навън, в стаята беше топло и уютно. До камината имаше малка дървена масичка и един голям люлеещ се стол, а пред нея на пода, беше постлан един огромен, пухкав и мек килим.
По корида се чуха глухи стъпки, а миг след това вратата се отвори и се чу детски глас:
- Дядо, дядо разкажи ни приказка...

понеделник, 19 декември 2011 г.

Да, Вирджиния, има Дядо Коледа / Yes, Virginia, there is a Santa Claus

„Има ли дядо Коледа?“ (на английски: Is There a Santa Claus?) е заглавието на уводна статия, появила се на 21 септември 1897 г. в издание на вестник „The Sun“ (New York Sun). Статията, която получава отговор "Да, Вирджиния, има дядо Коледа“ (Yes, Virginia, there is a Santa Claus)", става неделима част от коледните традиции в САЩ и Канада, изразявайки истинското коледно настроение.


През 1897 г. Вирджиния - осемгодишната дъщеря на Филип О'Ханлън, пита баща си дали наистина има дядо Коледа. Вирджиния О'Ханлън започва да се съмнява в съществуването на брадатия старец, когато нейните приятели ѝ казват, че той не съществува. Филип предлага на дъщеря си да пише на известния по това време в Ню Йорк вестник „The Sun“, като ѝ казва, че „ако видиш нещо в „Сън“, значи е истина.“. Той вероятно се е опитвал да избегне директен отговор, но Филип съвсем несъзнателно дава възможност на един от редакторите на вестника — Франсис Чърч да повдигне простичкия въпрос и да отговори, разгръщайки сложните му философски страни.


Оригиналната статия в Ню Йорк Сън. Тази статия-отговор има славата на най-известната вестникарска публикация на всички времена, в който и да е вестник на английски език.

Ето превода
Ние изпитваме голямо удоволствие да отговорим веднага на писмото отдолу, изразявайки в същото време нашето голямо удовлетворение, че неговата вярна авторка е сред приятелите на „Сън“:


"Скъпи редакторе! Аз съм на 8 години.
Някои от моите малки приятели казват, че няма Дядо Коледа.
Татко казва: „Ако видиш нещо в „Сън“, значи е истина.“
Моля ви, кажете ми истината: има ли Дядо Коледа?
ВИРДЖИНИЯ О'ХАНЛЪН
115 ЗАПАД ДЕВЕТДЕСЕТ И ПЕТА УЛИЦА"


Вирджиния, твоите малки приятели не са прави. Те са повлияни от скептицизма на една скептична епоха. Те вярват единствено на това, което виждат. Мислят, че нищо, което малките им умове не разбират, не съществува. Всички умове, Вирджиния, независимо дали принадлежат на възрастни, или на деца, са малки. Във великата наша вселена човекът е просто едно насекомо, мравка, по своя интелект в сравнение с безграничния свят около него и съзнанието, способно да разбере цялата истина и цялото знание. 
Да, Вирджиния, има дядо Коледа. Той съществува толкова очевидно, колкото любовта, щедростта и предаността, а ти знаеш, че тези неща изобилстват и дават на живота ти най-голямата красота и радост. Уви, колко ужасен би бил света ако нямаше дядо Коледа. Би бил толкова ужасен, колкото ако нямаше Вирджинии. Нямаше да има детска вяра, поезия, романтика, които да правят това съществуване поносимо. Нямаше да има имаме друга радост, освен тази, изпитвана чрез зрението и хладния разум. Вечната светлина, с която детството изпълва света, би била унищожена.  
Да не вярваш в дядо Коледа! Това е като да не вярваш във феи. Може да накараш баща си да наеме мъже, които да наблюдават всеки комин на Бъдни вечер, за да хванат дядо Коледа, но дори и да не го видят да слиза, какво биха доказали? Никой не вижда дядо Коледа, но това не е знак, че той не съществува. Най-истинските неща в света са тези, които нито децата, нито възрастните могат да видят. Виждала ли си феи да танцуват по поляната? Разбира се, че не си, но това не е доказателство, че те не са там. Никой не може да осъзнае или да си представи всички чудеса, които не са видени и които са невидими в този свят. Можеш да счупиш детска дрънкалка и да видиш какво създава звука вътре, но има було, което покрива невидимия свят и което дори най-силните мъже, нито дори обединената сила на най-силните мъже, които някога са живели, могат да повдигнат. Само вярата, фантазията, поезията, любовта, романтиката могат да дръпнат настрани завесата и да ни покажат божествената красота и величие, които са там. Всичко ли е истинско? 
О, Вирджиния, в целия свят няма нищо по-реално. Да няма дядо Коледа! Слава Богу, той е жив и живее завинаги. След хиляда години, Вирджиния, не, след десет пъти по десет хиляди години той ще продължава да носи радост на детското сърце.

Вирджиния О'Ханлън
Лаура Вирджиния О'Ханлън Дъглас е родена на 20 юли 1889 г. в Манхатън, Ню Йорк. През 1912 г. получава степен магистър по хуманитарни науки и същата година започва работа като учителка в Ню Йорк. Пенсионира се през 1959г. след 47 години работа в образователната система. През целия си живот тя получава хиляди писма, в които деца и възрастни се интересуват от историята на публикацията в "Ню Йорк сън". Към всеки свой отговор Вирджиния О' Ханлън прилага красиво отпечатано копие от есето на Франк П.Чърч. В свое интервю, когато е по-възрастна, казва, че Франсис Чърч е дал правилна посока на живота ѝ.

Редакторът Франсис Чърч, който пише известната статия „Да, Вирджиния, има дядо Коледа“

Чърч е кореспондент по време на Американската гражданската война. Тогава той наблюдава голямото страдание, липсата на надежда и вяра в по-голямата част от обществото. Макар статията, която Чърч написва, да е напечатана на седмо място в страницата от вестника , посланието на текста стига до сърцата на всички, които го прочитат.

Оригиналното писмо на Вирджиния до Ню Йорк Сън
Някои хора поставят под въпрос истинността на авторството на писмото, смятайки че младо момиче като Вирджиния едва ли би нарекло децата на своята възраст „моите малки приятели“. Въпреки това писмото се смята за антика и е оценено на приблизително 50 хиляди долара.

Няма коментари:

Публикуване на коментар