четвъртък, 19 април 2012 г.

Най-влиятелните хора в света, според сп. "Тайм"

Те са хората, които вдъхновяват света, забавляват го, непрекъснато го предизвикват и имат властта и силата да го променят. С това въведение американското списание „Тайм“ представи тазгодишният си списък с най-влиятелните хора в света.

Подредбата е пъстра. До германския канцлер Ангела Меркел се нарежда футболната звезда Лионел Меси. До генералния секретар на САЩ Хилари Клинтън – херцогинята на Кеймбридж Кейт Мидълтън, която дели позицията със сестра си Пипа. В списъка няма подредба по възходящ или низходящ ред.

Природата на влиянието се променя, коментират от списанието. Светът произхожда от идеята, че вълшебен еликсир от звездите определя действията ни на земята. Модерните влияния често идват от магическите способности на технологиите и на социалните мрежи, които преодоляват времето и пространството и пренареждат възприята ни, казват те. Преди лидерът заставаше пред тълпата, после бяха изобретени микрофоните, а сега той може да изпрати съобщение до света от Twitter. Влиянието никога не е било толкова лесно постижимо, колкото днес, и същевременно толкова ефимерно.

„Затова опитваме да избираме хората, чието влияние е дълготрайно, и, с много малко изключения, похвално“, твърдят в „Тайм“. Икономистът Елинор Остром писа за трагедията на общото – идея, че собственият интерес започва силно да подкопава доброто в името на общото. От изданието отбелязват, че са се опитали да определят в класацията противоположното на това: как отделните хора могат да започнат верижна реакция на стойност, оформяйки събития по начини, които могат да бъдат „вирусни“ и ангажиращи.
Живеем в преходен период, в който лидерството и влиянието се появяват на необикновени места. В Саудитска Арабия Манал ал-Шариф публикува YouTube видео със себе си – тя е една от жените, на които е забранено да шофират в кралството. След това бе арестувана за 9 дни. Категориите в класацията са „пробиви“, „пионери“, „магнати“, „лидери и „икони“. Има и антигерои в съставения списък от 100 личности. Те са четирима и попадат в категорията „Rouges” („мошеник, измамник, самец, който живее отделно от стадото – англ. аз.“). Те са новият севернокорейски лидер Ким Чен Ун, сирийският президент Башар Асад, Мула Мохамед Омар – лидер на талибаните шейх Мухтар Али Зубайр - лидер на сомалийските бойци.

В списъка фигурират още Риана, Марко Рубио, Антъни Кенеди, Новак Джокович, Елинор Остром, Барбара Ван Даален, Ханс Розлинг, Сара Бъртън, Анонимните, Уорън Бъфет, Тим Кук, Барак Обама, Гудлък Джонатан, Кристин Лагард, Марио Драги, аятолах Али Хаменей, Мит Ромни, Порша Симпсън Милър, Марио Монти, Адел, Клеър Дейнс. Можете да го видите в пълен вид, като кликнете тук.

Няма коментари:

Публикуване на коментар