петък, 16 март 2012 г.

10-те най-значими картини за всички времена - 2 част

втората част от селекцията на 10-те най-значими картини в историята на изкуството, съставена от авторите в сайта с класации toptenz.net

5. „Герника“

Категория: Най-странна

Автор: Пабло Пикасо

Неоспорим факт е, че „Герника“ определно е едно от най-капсулираните произведения на художника, но това, което наистина я отличава от останалите е нейното послание. Колкото и да се взирате в нея, едва ли ще го разберете, но със сигурност ще се почувствате неудобно. Изкривени лица, мрачни цветове - всичко това е някак изнервящо, не мислите ли? И няма как да не е, защото платното олицетворява ужаса на войната. Освен, че обобщава странния стил на Пикасо по перфектен начин, „Герника“ също така предава и неговото антивоенно послание, както никоя друга картина не може да го стори.

4. „Американска готика“

Категория: Най-пародийна

Автор: Грант Ууд

„Американска готика“ е перфектния пример за творба, която да се появи на точното място в точното време. При първият си показ в публичното пространство картината била приета напълно нормално. Вестници и списания я отпечатвали надлъж и нашир, докато тя си стояла кротко в Института по изкуство в Чикаго. С настъпването на Голямата депресия обаче тя се превърнала в нещо повече за хората, в символ на непоколебимия дух на американските пуритани и техния начин на живот. И така до ден днешен „Американска готика“ си остава една от най-пародираните творби в САЩ.

3. „Сатурн изяжда един от синовете си“

Категория: Най-ужасяваща

Автор: Франсиско Гоя

През 1819 г. Гоя прекратява официалната си кариера. Заселва се в къща в околностите на Мадрид, която става известна под името „Къщата на глухия“. Стените на този дом, художникът украсява с мрачни картини, породени от собствените му кошмари. „Сатурн изяжда един от синовете си“ е една от творбите част от цикъла „Черните картини“. Тя изобразява римският бог Сатурн, който поглъща децата си, защото му е предсказано, че едно от тях ще го предаде. Колкото и стряскащо да ви звучи, Гоя рисува тази и още няколко картини от цикъла направо на стените в кухнята си, откъдето по-късно биват свалени и изложени в музея „Прадо“.

2. „Раждането на Венера“

Категория: Най-еротична

Автор: Сандро Ботичели

Както и повечето художници от Ренесанса Сандро Ботичели е представител на Флорентинската школа. Повлиян от митологията, която е много популярна по онова време, той пресъздава на платно и мита за „Раждането на Венера“, която остава и до ден днешен една от най-добрите му творби. Родената от морската пяна Венера е стъпила върху голяма раковина и двамата богове на вятъра я тласкат към брега с дъха си, където я очаква нимфа, за да я загърне с разкошно наметало. Леко еротичната композиция превръща картината в една от най- популярните творби, а желаещите да я видят могат да я открият в галерия „Уфици“, във Флоренция.

1. „Супените кутии Кембъл“

Категория: Без жанр

Автор: Анди Уорхол

Анди Уорхол е типичният пример за художник без дефиниран жанр в изкуството. Макар концепциите на повечето му картини да изглеждат прости, като послания всяка една от тях е неповторима. „Супените кутии Кембъл“ са един наистина чудесен пример за модерно изкуство, повлияно, разбира се от ранните години на Уорхол като графичен дизайнер на търговски марки. Както може би си проличава художникът съвсем умишлено рисува тази картина като модернистична пародия на фруктиера с плодове. За привържаниците на естетиката Уорхол може би въобще не представлява интерес, но все пак има доста хора, които продължават да ценят творбите му.

Няма коментари:

Публикуване на коментар