петък, 4 ноември 2011 г.

Доклад по фантастична психоантропология

Велик Междугалактическовселенски Интерпланетарен и Междузвезден Конгрес
Полярна звезда Алфа 3000г.

Първа точка от дневния ред:

Агент 217 Полукс Бета, представител на съзвездието Близнаци, изнася своят доклад на тема: Homo Sapiens Sapientis Conscius.

Уважаеми междугалактическовселенски представители, уважаеми интерпланетарни лектори и междузвездни изследователи.
През далечната 2112г., преди 888 години на планетата Алтер бе свикан Конгрес на интерпланетарните нещотърсачи. Те били от вида Homo sapiens sapiens tempus¹. На него един мъдрец на средна възраст – десет годишен нещотърсач от неопределен пол бе направил велико за времето си откритие, бе открил галактиката Млечен път. Нещо повече, бе открил една планета наречена Земя и дори бе открил най-изгубеното нещо за неговото „време” – времето. Бе открил и факта, че жителите на тази планета си губят времето и притежават големи дози неосъзнатост. Наричаха се Homo sapiens sapiens.
111 години по-късно, през далечната 2223г., преди 777 години на планетата Познание, бе свикан подобен на Интерпланетарния конгрес на нещотърсачите. В доклада на един от делегатите на този конгрес отново ставаше дума за една недоизучена до този момент планета, Земята. В него подробно се описваше как един изследовател от планетата Познание пристига на Земята и проучва планетата и представителите, които я обитават - Homo sapiens sapiens. Докладът на този делегат завършваше така:
„На планетата Земя жителите имат едно сапиенс по-малко от нас в името си, но имат на негово място емоции и свобода – свобода да изберат гледната точка към всяко нещо. Но не виждат едновременно всички гледни точки. Те не схващат, че нещата са и големи, и малки в зависимост от гледната точка, добри и лоши – в зависимост от гледната точка, красиви и грозни – в зависимост от гледната точка. Не открих там нищо абсолютно освен едно – че хомо сапиенс сапиенс, именно защото не знае цялата истина, може да чувства. Той, може да чувства следователно да живее, а ние само мислим и не живеем, а съществуваме!”
Затова още пред 1000 години, ние от Полярна звезда Алфа, си поставихме за цел да изучаваме и опознаваме тази планета Земя, както и нейните обитатели. И за нея разбрахме следното:
Земята е третата планета в Слънчевата система, от галактиката Млечен път. Земята е формирана преди около 4,54 милиарда години и скоро след това придобива единствения си естествен спътник - Луната. Средният диаметър на планетата е около 12 742 км. Най-големите точки с отклонения на повърхността на Земята са връх Еверест(така го наричат земляните) с неговите 8848 м. над морското равнище и Марианската падина 11 022 м. под морското равнище. Според хората (така се наричат обитателите на тази планета) Земята е единственото място, където със сигурност се знае, че има живот. Земята има сравнително гъста атмосфера, съставена от 78% азот, 21% кислород, 1% аргон и примеси от други газове. Земята е единствената планета в Слънчевата система, на която има вода в течно агрегатно състояние. Тя покрива 71% от повърхността на Земята (97,5% от водата е солена и 2,5% — сладководна. На територията на Земята с обща площ 510 065 284,702 km², живеят милиони животински и растителни видове. Хората, Homo sapiens, sapiens, са вид средно големи бозайници, единствените съществуващи днес представители на род Човек. Имат силно развит главен мозък, даващ им възможност за абстрактно разсъждение, говор и самоанализ. Съвременният човек се появява в Африка (един континент на Земята) преди около 200 000 години, но към 2010 година, още не е знаел, как точно се е появил, за разлика от подобните нему Homo sapiens sapiens sapiens, които знаели всичко.
Най-интересен от всичко на Земята ни се стори Homo sapiens sapiens, затова и решихме да го наблюдаваме и изследваме по-подробно. Установихме, че Homo sapiens sapiens tempus и Homo sapiens sapiens sapiens², са били напълно прави в изводите си за Homo sapiens sapiens. Последните имали знание, но нямали съзнание, били твърде неосъзнати, не ценели времето, защото го имали. Това било нещо като неписан закон, като имаш нещо не го цениш, оценяващ го чак след като го загубиш. За тях неща били черни и бели, никога сиви. Виждали личната си гледна точка, но не и тази на другите, не разбирали, че всички са едно. За разлика от Homo sapiens sapiens sapiens, Homo sapiens sapiens не знаели абсолютната истина, те изпитвали срах от новото, непознато, а щом изпитвали и знаели какво е страх, знаели и какво е смелост, следователно знаели и какво е мъдрост, логично било да се очаква, че щом познават страха, смелостта и мъдростта знаели и какво е любов. Те можели да чувстват, да изпитват емоции, нещо, което Homo sapiens sapiens sapiens, също някога познавал и изпитвал.
Уважаеми междугалактическовселенски представители, уважаеми интерпланетарни лектори, уважаеми междузвездни изследователи.
Моля ви, не си мислете, че представителите на тази малка планета, от тази малка система и галактика са останали в две sapiens и до момента. Homo sapiens sapiens tempus, например обмислеха още преди 900 години бартер с представители на Homo sapiens sapiens, те щяха да им предложат търпение срещу динамика и целеустременост. Преди 800г., Homo sapiens sapiens sapiens, може би щяха да предложат малко от тяхното знание, за сметка на малко емоции и чувства. Само че едва ли Homo sapiens sapiens, биха се съгласили. Както знаете те не ценят времето си, имат го, но не биха го разменили за динамика или целеустременост, просто защото не знаят, че то е толкова скъпо. Те си мислят или поне някои от тях, така си мислят, че знаят всичко, така че не биха приели нови знания, а и са горделиви и искат сами да постигнат всичко.
Homo sapiens sapiens, са много различни, но и много си приличат, именно тази компилация от разлики и прилики ги прави уникални. През изминалите 1000 години, от както ги изучаваме видяхме голямо развитие. Homo sapiens sapiens sapiens, предполагаха, че представителите с едно sapiens по-малко в името си, ще тръгнат по пътя към третото sapiens. Все пак голяма част от Sapiens sapiens, търсеха истината, макар все още да не знаеха, че истината има много лица и много гледните точки. Homo sapiens sapiens tempus, пък се надяваха, жителите на Земята само с две sapiens да продължават да си губят времето. Но все повече и повече хора се събуждаха и започваха да ценят резерва си от време и светло бъдеще.
Противно или не на нашите очаквания Homo sapiens sapiens, за тези 1000 години измина дълг път на промени, за да се превърне в Homo Sapiens Sapientis Conscius³.
Този път не бе никак лек. Хората на Земята, бяха започнали своето развитие преди 201 000 години само с едно SAPIENS, през тези години те получиха второ sapiens, станаха Homo sapiens sapiens, но не спряха до там. Много бързаха, станаха много нетърпеливи, искаха всичко на мига, излишъка от свободно време се превърна в дефицит, затова получиха едно tempus и се превърнаха в Homo sapiens sapiens tempus. Обаче не спряха до там, продължиха и дали защото, който търси намира или не, замениха това tempus с трето sapiens. Вече бяха Homo sapiens sapiens sapiens. За момент превъзходството на разума надделя над тялото, на рациото - над страстите. Бъдещето се изпълни със самота, болести, дойде емоционалната чума. Знаейки вече абсолютната истина, жителите на планетата Земя знаеха, че с две сапиенс им е по-добре, защото знаеха какво са изгубили - чувствата и замениха третото sapiens с sensum4. Станаха Homo sapiens sapiens sensum. Възродиха се, разбраха абсолютната истина. Защото както знаете, уважаеми междугалактическовселенски представители, уважаеми интерпланетарни лектори и междузвездни изследователи има разлика в това да знаеш и да разбираш нещо. А когато си търсил и си намерил, когато си изгубил чувствителността си и си я преоткрил, когато приемаш с усмивка новото и не се боиш от него, когато знанието се е превърнало в съзнанието, когато тяло и дух станат едно, когато Аз и Ти стане Едно, тогава точно в този момент, Homo sapiens sapiens sensum замени последното sensum и се е превърна в Homo Sapiens Sapientis Conscius – разумен, осъзнат човек.
__________________________________________________________________________________
¹Tempus от латински време
²Sapiens от латински разумен
3Conscius от латински осъзнат
4Sensum от латински усещане

От: Мирослав Зашев
Използвани са мотиви от книгата "Приказки за пораснали деца" на Мадлен Алгафари

Няма коментари:

Публикуване на коментар